Home Nederland Ploumen spreekt met Ban Ki-moon over toekomst ontwikkelingssamenwerking

Ploumen spreekt met Ban Ki-moon over toekomst ontwikkelingssamenwerking

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak zondag met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties over welke ontwikkelingsdoelen de wereld zich moet stellen nadat de deadline voor de Millenniumdoelen is verstreken in 2015.

Nederland wil ambitieuze doelstellingen. Onder de Millenniumdoelen is extreme armoede met succes meer dan gehalveerd. Nu moet het doel worden om deze ergste vorm van armoede binnen een generatie compleet uit te bannen. Ook wil Nederland dat thema’s als water, veiligheid, seksuele gezondheid en mensenrechten een centrale plek krijgen in de nieuwe doelstellingen.

Ban en Ploumen spraken ook over het nieuwe Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Daarin worden de ongeoormerkte vrijwillige bijdragen aan VN-organisaties nog eens onder de loep genomen. Ploumen: ‘Uiteraard blijven we actief betrokken bij de VN, maar voor de vrijwillige bijdragen gaan we nog meer nadruk leggen op de vier Nederlandse speerpunten water, voedselzekerheid, seksuele gezondheid en rechten en veiligheid en rechtsorde. Ook kijken we met speciale scorecards naar de effectiviteit van de verschillende VN-organisaties.’

De minister presenteerde afgelopen vrijdag haar beleidsnota waarin staat dat organisaties niet langer als kanaal worden gefinancierd, maar bijdragen kunnen krijgen op basis van hun thematische aansluiting bij het Nederlandse beleid. Zo kan scherper worden gekozen voor de meeste effectieve partners om de beoogde resultaten te behalen.

Een groot aantal VN-organisaties waar Nederland mee samenwerkt scoort volgens Ploumen goed. ‘Het nieuwe beleid doet ook niets af aan het belang van deze organisaties. Internationale organisaties, zoals die van de Verenigde Naties, worden juist steeds belangrijker voor het oplossen van grensoverschrijdende problemen. Precies daarom kijken we scherp naar effectiviteit.’

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …