Home Noord-Brabant Eindhoven Tentoonstelling 'Van Eindhoven naar America' in Ton Smits Huis

Tentoonstelling 'Van Eindhoven naar America' in Ton Smits Huis

Het Ton Smits Huis start 20 maart 2013 met een nieuwe tentoonstelling, genaamd ‘Van Eindhoven naar Amerika’. Deze tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van de cartoons van Ton Smits, maar is ook een unieke weergave van de tijdgeest, de weg van Eindhoven naar Amerika. De tentoonstelling loopt tot eind augustus. Het Ton Smits Huis is iedere woensdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en verder op telefonische afspraak.

De directe aanleiding voor deze tentoonstelling is de manifestatie “het Wonder van Eindhoven” en het gelijknamige boek, waarin Ton Smits één van de Eindhovense iconen is. In de jaren veertig tekende Ton Smits strips en cartoons voor bladen zoals Het Vrije Volk, de Nederlander en de Katholieke Illustratie. Maar toen hij bij de bevrijding van Eindhoven kennismaakte met de typisch Amerikaanse cartoons had hij zijn bestemming gevonden.

Eind 1944 stuurt hij dan ook zijn eerste tekeningen naar The Saturday Evening Post, het mekka voor cartoons. Deze komen per terugkerende post retour, maar Ton geeft niet op. Vijf jaar en ongeveer 4000 tekeningen later wordt zijn eerste cartoon in The Saturday Evening Post gepubliceerd. In 1954 krijgt hij een vast contract bij The New Yorker. Publicatie in The New Yorker is het absoluut hoogst haalbare op de ladder van de humoristische spotprent. Ton Smits is de eerste Nederlander, en lange tijd zelfs de enige Europeaan, die dat bereikt heeft.

Laad meer Eindhoven

Geef een reactie

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…