Home Nederland Overgangsregeling voor btw op tabaksproducten

Overgangsregeling voor btw op tabaksproducten

Om dubbele btw heffing voor de levering van tabaksproducten te voorkomen voert staatssecretaris Weekers van Financiën een overgangsregeling in. Fabrikanten, groothandel en detaillisten kunnen hierdoor bij uitslag reeds afgedragen btw terugvragen voor tabaksproducten die zij op 1 juli 2013 nog in voorraad hebben.

Nu is het zo dat de btw van tabaksproducten tegelijk met de accijns afgedragen wordt door de importeur of fabrikant. Per 1 juli 2013 zal de btw heffing plaatsvinden zoals op ieder ander product het geval is. Hierdoor zal naast de fabrikant en de groothandel, ook de detaillist recht hebben op vooraftrek van btw die bij inkoop is betaald. Door de overstap van het huidige naar het reguliere systeem zou het kunnen gebeuren dat door de tabaksbranche twee maal btw betaald wordt over hetzelfde product. De overgangsregeling voorkomt dit.

“Dit is goed nieuws voor de tabaksbranche. Doordat de btw nu niet meer vooraf betaald hoeft te worden levert dit de detaillist een aanzienlijk financieringsvoordeel op”, aldus Weekers. Fabrikanten, groothandel en detaillisten kunnen via de normale btw aangifte direct na 1 juli 2013 eenmalig om een teruggaaf verzoeken.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …