Home Overijssel Kampen Thorbecke en de poorten van Kampen

Thorbecke en de poorten van Kampen

Februari 2013: Kampen, de 14e eeuwse Koornmarktspoort (foto: René Hoeflaak)

Johan Rudolph Thorbecke, grondlegger van de Nederlandse democratie in 1848. Daarnaast aanjager van de Wet op het Middelbaar Onderwijs, de Wet op het Artsexamen, de aanleg van het Noordzeekanaal en de Rotterdamse Waterweg. Maar ook de man achter de verdwijning van de stadspoorten in Nederland. Want ’zijn’ Gemeentewet uit 1851 maakte een einde aan de voorrechten voor de Nederlandse steden. Geen onderscheid meer tussen stad en land!! En daarmee verdween ook de Stedelijke Accijns, een middeleeuwse variant van de luchthavenbelasting. Af te rekenen bij de afsluitbare toegangen tot de stad. De stadspoort dus. Met de afschaffing van de accijns in 1860 waren de poorten in één klap nutteloos. Steden gingen massaal over tot sloop van de stadspoorten. Tegen het medogenloze aan. Vorige weekend logeerde ik drie dagen en twee nachten in Kampen. Van de 21 oorspronkelijke stadspoorten in Kampen zijn er nog maar drie over. Daarmee scoort de Hanzestad nog wel ver boven het landelijk gemiddelde. Op Champions League niveau. En zo wandel ik door de Koornmarktspoort naar de Cellebroederspoort en weer terug, ondanks Thorbecke. Maar ook gratis, dankzij Thorbecke.

Laad meer Kampen

Geef een reactie

Bekijk ook

Zwolle – Gezocht – Inbraakpoging bij winkel – Campherbeeklaan – Zwolle

Aan de Campherbeeklaan in Zwolle probeerden drie personen in de nacht van 16 op 17 oktober…