Home Noord-Holland Amsterdam OM eist tot 7 jaar cel voor schietincident en mislukte wapendeal Nieuwlandhof

OM eist tot 7 jaar cel voor schietincident en mislukte wapendeal Nieuwlandhof

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft dinsdag tot 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen zes mannen die deze week terechtstaan bij de Amsterdamse rechtbank. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een schietincident en een daaraan voorafgaande mislukte wapendeal.

Op 12 oktober 2010 waren verschillende personen betrokken bij een schietincident op het Nieuwlandhof in Amsterdam Zuidoost. Zes mannen waren die avond bezig met een wapendeal. Toen deze mislukte, probeerde de verkopende partij de kopers te beroven. Daarbij werd onderling op elkaar geschoten. Twee mannen uit Zeist (21 en 24 jaar oud) raakten daarbij  zwaargewond en zijn blijvend invalide.

Van de acht mannen die werden aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij het incident, bleken er uiteindelijk zes echt betrokken te zijn.  De zes leggen deze week voor de rechter verantwoordelijkheid af voor hun rol bij het incident op 12 oktober. Dinsdag maakte het OM de strafeisen tegen de mannen bekend.

Er werd zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen een van de hoofdverkopers, de 31-jarige G., vanwege medeplegen poging doodslag, poging beroving met geweld, poging wapendeal en  meerdere malen wapenbezit. Zijn strafblad droeg bij aan de hoogte van deze strafeis.  Tegen ‘de koper’ (35) werd 11 maanden gevangenisstraf geëist vanwege verboden wapenbezit en poging aankoop verboden wapens.

De 31-jarige S. wordt beschuldigd van het medeplegen van de poging tot beroving en het medeplegen van poging wapenoverdracht, en verboden wapenbezit. Het OM eiste (gelet op zijn omvangrijke documentatie) daarvoor 36 maanden gevangenisstraf. Het OM eiste 21 maanden cel waarvan 7 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar tegen De L (22) vanwege zijn betrokkenheid bij de poging tot beroving en de poging tot de wapendeal. De 27-jarige K. wordt gezien als tussenpersoon van de wapendeal. Hij verdacht van medeplichtigheid aan de poging wapendeal en betrokkenheid bij verboden vuurwapenbezit. Tegen hem werd 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar geëist. Medekoper De V. (52) hoorde tenslotte een strafeis tegen zich geëist worden van een werkstraf van 180 uur voor de poging tot het kopen van een wapen en het bezit van een gaspistool en gasrevolver.

Daarnaast verzocht het OM de rechtbank om de schadevergoeding van de slachtoffers toe te kennen. De mannen hebben zeer zwaar en blijvend letsel overgehouden aan het schietincident – een van is vanaf zijn nek verlamd. Donderdag zullen de advocaten hun pleidooien houden. De uitspraak volgt, gelet op het omvangrijke dossier en het aantal verdachten, vermoedelijk op 21 maart 2013.

Laad meer Amsterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Amersfoort – Gezocht – Moorden Mohammed Alarasi (22) en Samir Jabli (38)

[UPDATE: De politie heeft dinsdagochtend 13 februari een 44-jarige verdachte aangehouden i…