Home Noord-Brabant Kempen Zeldzaam en uniek diersoort in Safaripark Beekse Bergen

Zeldzaam en uniek diersoort in Safaripark Beekse Bergen

Met Pasen wordt in Safaripark Beekse Bergen de laatste hand gelegd aan het verblijf van een zeldzaam, uniek en relatief onbekende diersoort: okapi’s. De okapi, qua lichaamsbouw het beste te vergelijken met een giraffe, heeft een lange tong, kleine hoorntjes en grote oren. Bovendien heeft het dier zebrastrepen maar ook deels een chocoladebruine huid. Okapi’s leven in Nederland maar op twee plaatsen, waaronder dus nu in Safaripark Beekse Bergen. 

Zeldzaam en onbekend
Okapi’s werden rond 1900 als laatste grote zoogdier ontdekt en zijn de nauwste nog levende verwant van de giraffe. Het dier leeft in het wild in een klein gebied in de regenwouden in Kongo.  Er leven er nog een zeer beperkt aantal in het wild. Habitatvernietiging en handel in bushmeat vormen voor de okapi een serieuze bedreiging. Ook de burgeroorlog die gaande is in de Democratische Republiek Congo zorgt voor een grote verstoring. 

Okapi’s van harte welkom
Safaripark Beekse Bergen is blij met de komst van de Okapi’s. Lars Versteege, verantwoordelijk voor de fokprogramma’s van het safaripark, licht toe: “Er leven nu nog zo’n tien- tot vijftienduizend okapi’s in het oerwoud van centraal Afrika. Van de girafachtige bosbewoner zijn er maar 61 in Europa te vinden. Wij hebben nu twee mannen gekregen. Om te fokken heb je nog wel vrouwen nodig. Die hopen we later te krijgen. Maar we zijn al voorbereid op ‘gezinsuitbreiding’. Naast drie buitenverblijven bouwden we zes individuele stallen en één groepsstal. Daardoor kunnen we in de toekomst zeker vier tot vijf okapi’s huisvesten. Een voordeel van het safaripark is de ruimte voor de dieren. Veel soorten kunnen daardoor hun eigen gang gaan, en dat komt in veel gevallen ten goede aan de natuurlijke fok.”

Fokprogramma’s
Fokprogramma’s hebben vooral het in kaart brengen en genetisch gezond houden van bedreigde diersoorten in dierentuinen als doel. Door verantwoord te fokken met deze dieren, goede huisvesting en tijdige uitwisseling van dieren (genetisch materiaal) tussen dierentuinen worden deze doelstellingen bewerkstelligt. Vandaar dat er zo snel mogelijk vrouwtjes aan de kudde worden toegevoegd.

Laad meer Kempen

Geef een reactie

Bekijk ook

Tilburg – Man met mes aangehouden

Agenten belast met het carnavalstoezicht hebben maandag 12 februari 2024 omstreeks 21.35 u…