Home Noord-Brabant Eindhoven Burgemeester van Gijzel ontvangt Smarter Cities Challenge rapport van IBM

Burgemeester van Gijzel ontvangt Smarter Cities Challenge rapport van IBM

De gemeente Eindhoven heeft de resultaten bekend gemaakt van een veiligheidsrapport dat de stad samen met ICT dienstverlener IBM heeft opgesteld. Het rapport concludeert dat de stad de afgelopen jaren succesvolle stappen heeft gezet om de stad veiliger te maken. Verbeterpunten liggen vooral in de (digitale) samenwerking tussen de partijen betrokken bij veiligheid en gezamenlijk optreden van burgers en overheid bij de bestrijding van misdaad.

De stad Eindhoven is één van 100 steden die in 2011 een grant van IBM heeft gewonnen als onderdeel van de IBM SmarterCities Challenge. Dit programma is door IBM opgericht om een bijdrage te leveren aan de verbetering van diverse internationale steden. Eindhoven gebruikte de grant om inzicht te krijgen hoe de stad een veiligere leefomgeving kon creëren, onder andere door inzet van technologie.

In samenwerking met een internationaal team van vijf IBM-consultants heeft de stad de integrale veiligheidsaanpak geanalyseerd en waar mogelijk verbeterd. Hoe konden in- en externe processen worden versneld of geïntegreerd? Hoe kan effectief worden gemonitord op inzet en resultaten? In dat kader vonden ruim 50 interviews plaats met belangrijke (veiligheids)partners. Dit alles vanuit een brede, out-of-the-box blik, waarbij de internationale ervaring van IBM werd ingezet om de veiligheidsaanpak een impuls te geven.

Aanbevelingen

Ondanks het succes van de criminaliteitsbestrijding blijft Eindhoven in de top tien van AD misdaadmeter. Bovendien worden investeringen in de oplossing van dit probleem door de wereldwijde economische crisis ernstig bemoeilijkt. Het IBM SmarterCities Challenge-team deed de stad vijf aanbevelingen om de misdaadcijfers terug te dringen en de openbare veiligheid te verhogen.

  1. Maak van Eindhoven een informatie- en kennisstad.
  2. Betrokkenheid van de samenleving verhogen door middel van technologie.
  3. Ontwikkel een bestuursmodel waarmee de gewenste resultaten bereikt kunnen worden.
  4. Behandel communicatie als een marketingproject.
  5. Zorg dat de overheid en de burgers gezamenlijk de misdaad bestrijden.

De IBM consultants zagen dat verandering mogelijk is door een organisatie die gebaseerd is op de inwoners en informatie, maar signaleren ook de toenemende behoefte aan feitenkennis en analyse die noodzakelijk is voor de besluitvorming van het stadsbestuur. Deze informatie moet Eindhoven in staat stellen verder te kijken dan alleen de misdaad en de onderliggende problemen op te sporen en op te lossen.

Eerste stappen al gezet

Inmiddels zijn er in de stad verschillende projecten gestart om samenwerking te vergroten en burgers meer te betrekken bij de bestrijding van misdaad. Zo loopt er momenteel een pilot in het stadsdeel Woensel-Noord, waarbij bewoners, politie en gemeente elkaar informeren (o.a via social media) om woninginbraken tegen te gaan. Ook wordt diezelfde social media gebruikt als bron om patronen te herkennen in criminele netwerken. Daarnaast is in 2012 binnen de afdeling Veiligheid van de gemeente het Cluster Intelligence opgericht om de beschikbare informatie van betrokken veiligheidspartijen te bundelen en te analyseren.

“Al een aantal jaren zijn we met allerlei partners hard bezig om de veiligheid in deze stad te verbeteren”, zegt burgemeester Rob van Gijzel: “IBM heeft geconstateerd dat we flinke stappen de goede richting op hebben gezet, maar geeft tegelijkertijd aan dat Eindhoven op bepaalde gebieden nog verder kan ontwikkelen om te komen tot de best mogelijke veiligheidsaanpak. Het rapport bevestigt de ons in de richting die we zijn ingeslagen.”

“De hoeveelheid data groeit enorm snel en stadsbesturen zien in toenemende mate hoe het delen en analyseren van informatie bijdraagt aan een slimmere en leefbaardere stad”, zegt Harry van Dorenmalen, algemeen directeur IBM Nederland. “Eindhoven is op de goede weg om een rolmodel voor andere Europese steden te worden, omdat het op slimme wijze informatie van de gemeente, het bedrijfsleven, universiteiten en de burger deelt voor het creëren van een prettigere leefomgeving

Laad meer Eindhoven

Geef een reactie

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…