Home Nederland Rijk wil burgers en bedrijven beter beschermd tegen fraude

Rijk wil burgers en bedrijven beter beschermd tegen fraude

Burgers en bedrijven kunnen mede dankzij een bijdrage van het Rijk gebruik blijven maken van de fraudehelpdesk. Dankzij een bijdrage van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) en Economische Zaken (EZ) is het meldpunt voor fraude in ieder geval voor dit en volgend jaar uit de financiële zorgen. Dat schreef minister Kamp (EZ) woensdag aan de Tweede Kamer.

‘Opgelicht worden is niet alleen heel vervelend, het kost burgers en bedrijven ook tijd en geld,’ aldus minister Kamp. ‘Via de fraudehelpdesk krijg je tips over hoe je je geld terug kunt krijgen. Tegelijkertijd krijgt de overheid nuttige informatie die we nodig hebben om fraude te kunnen bestrijden.’ Bij de fraudehelpdesk kun je terecht als je de dupe bent geworden van oplichting of fraude. Medewerkers van het meldpunt geven voorlichting over manieren waarop schade verhaald kan worden en verwijzen indien mogelijk door naar politie of bijvoorbeeld de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Steeds meer mensen weten de fraudehelpdesk te vinden: in 2011 kwamen er 10.000 meldingen binnen, in 2012 waren dat er al ruim 26.000. Met name klachten over cybercrime name toe, van 2.000 naar 9.000 meldingen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie draagt 750.000 euro bij, EZ 250.000 euro. Het bedrijfsleven zelf draagt 200.000 euro bij. Met een begroting van 1,2 miljoen euro kan de helpdesk in ieder geval dit en volgend jaar door. Financiële steun voor de helpdesk was een duidelijke wens van een meerderheid van de Tweede Kamer.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …