Home Nederland Verwaarloosde runderen Lopikerkapel weggehaald

Verwaarloosde runderen Lopikerkapel weggehaald

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 67 ernstig verwaarloosde runderen weggehaald bij een veehouder in Lopikerkapel. De NVWA had vorige week al tegen de veehouder opgetreden omdat er 10 kadavers in de stal lagen en omdat er zoveel mest lag dat de dieren daar niet normaal konden staan. Omdat de boer niet heeft voldaan aan de eis om op korte termijn verder orde op zaken te stellen zijn alle dieren van de boer nu overgebracht naar een opvangadres.

In opdracht van de NVWA zijn de kadavers en de mest vorige week direct uit de stal verwijderd. Ook zijn alle dieren toen geïnventariseerd en beoordeeld door een dierenarts. Naar het oordeel van de dierenarts kon de boer zijn dieren houden als hij op zeer korte termijn zou zorgen dat de situatie voor de dieren verbeterde. Vandaag bleek tijdens een herinspectie dat de dieren weer in de mest stonden en dat er verder ook niets verbeterd was.

De dieren zijn daarom in overleg met de Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken overgebracht naar een opvangadres voor de nodige medische verzorging en voeding. Alle kosten van de verzorging zijn voor rekening van de boer in Lopikerkapel.

De NVWA treedt bestuursrechtelijk op tegen dierverwaarlozing. Dit betekent dat de meest schrijnende zaken direct hersteld worden op kosten van de houder, en dat de houder van de dieren vervolgens de kans krijgt om de overige gebreken binnen enkele dagen te herstellen. Doet de houder dit niet of niet goed, dan worden zijn dieren alsnog weggehaald. Het voordeel van deze bestuursrechtelijke aanpak is dat de situatie voor de dieren zo snel mogelijk wordt hersteld.

Naast deze bestuursrechtelijke maatregelen is tegen de boer ook proces-verbaal opgemaakt. De boer heeft zich al eerder moeten verantwoorden voor de strafrechter en heeft van de rechter ook al eerder een houdverbod opgelegd gekregen. Tegen deze uitspraak is de verdachte in hoger beroep gegaan.

 

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Amersfoort – Gezocht – Moorden Mohammed Alarasi (22) en Samir Jabli (38)

[UPDATE: De politie heeft dinsdagochtend 13 februari een 44-jarige verdachte aangehouden i…