Home Gelderland Apeldoorn Verdachte in bewaring voor jarenlange PGB-fraude

Verdachte in bewaring voor jarenlange PGB-fraude

De rechter-commissaris van de rechtbank Zutphen heeft vandaag een 36-jarige man uit Apeldoorn voor 14 dagen in bewaring gesteld. Hij en zijn 34-jarige (ex-)partner worden verdacht van fraude met Persoons Gebonden Budgetten (PGB) en het witwassen van het hiermee verdiende geld van januari 2009 tot op heden.

De 36-jarige man werd afgelopen dinsdag aangehouden door de directie Opsporing van de Inspectie SZW. De verdenking is dat hij bemiddelde bij de aanvraag van in totaal bijna 1 miljoen euro aan PGB voor zo’n 45 mensen die hier geen of minder recht op hadden. De verdachte adviseerde deze mensen over wat zij moesten invullen voor het verkrijgen van een PGB en hielp hen ook om opgaven te vervalsen. Hij rekende hiervoor minimaal 10 procent van het PGB die uiteindelijk aan klanten uitgekeerd werden. Hij wordt ook verdacht van belastingfraude en uitkeringsfraude. Zijn ex-partner hielp hem om dit geld wit te wassen.

Het onderzoek van de Inspectie SZW startte in oktober 2012. De Inspectie doorzocht tijdens de actie van dinsdag ook de woning van verdachten in Apeldoorn. Zij werd daarbij ondersteund de politie Apeldoorn. Behalve de 36-jarige man hield de opsporingsdienst ook een 43-jarige man uit Vaassen aan. Hij wordt ervan verdacht geholpen te hebben  bij het witwassen van geld. Bij de hoofdverdachte is beslag gelegd op 20.000 euro contant geld, een BMW en een motor.

PGB-fraude ondermijnt verzorgingsstaat
Een PGB is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Een zorgbehoevende vraagt bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) om indicatie voor zorg. Vervolgens kan dan door het zorgkantoor zorg in natura of een PGB worden verstrekt. Met een PGB koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Fraude met PGB ondermijnt de verzorgingsstaat.

Laad meer Apeldoorn

Geef een reactie

Bekijk ook

Oost-Nederland – Politie Oost-Nederland schaalt op na acties

‘Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op …