Home Drenthe Verkiezingen waterschappen en Provinciale Staten voortaan op één dag

Verkiezingen waterschappen en Provinciale Staten voortaan op één dag

De waterschapsverkiezingen gaan vanaf maart 2015 plaatsvinden op de dag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.  De ministerraad heeft daar mee ingestemd op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. De verwachting is dat het combineren van de stemmingen de opkomst bij beide verkiezingen zal verhogen.

Het wetsvoorstel dient ter uitvoering van het regeerakkoord. Als het parlement het voorstel goedkeurt, zullen waterschapsbesturen niet langer via briefstemmen worden gekozen. In het vervolg zal het gaan via de vertrouwde stembusgang: met de stempas naar het stembureau in de buurt. Bij de laatste verkiezingen via briefstemmen lag de opkomst rond de 24%. Het kabinet hoopt de opkomst te verhogen om zo de representativiteit van de waterschapsbesturen te vergroten. Bij de Provinciale Statenverkiezingen ligt de opkomst al jaren rond de 50%.

In 2007 concludeerde de Adviescommissie Inrichting Verkiezingsproces dat stemmen in een stemlokaal de hoofdvorm van stemmen zou moeten zijn. Bij andere vormen van stemmen, zoals internet-, telefoon- en briefstemmen, is het verkiezingsproces minder goed gewaarborgd.

De waterschapsverkiezingen nieuwe stijl zullen worden georganiseerd door gemeenten, net zoals de Provinciale Statenverkiezingen. Er wordt aangesloten bij bestaande Kieswetprocedures. De combinatie met Provinciale Statenverkiezingen ligt voor de hand vanwege de vergelijkbare schaalgrootte en de lagere kosten van gecombineerde verkiezingen. De waterschappen zullen de meerkosten voor de gemeenten vergoeden.

De waterschapsverkiezingen van november 2012 zijn vanwege de val van het voorgaande kabinet uitgesteld tot november 2014. Bij voorkeur treedt het nieuwe wetsvoorstel in de eerste helft van 2014 in werking. Waterschapsbesturen zijn eind 2014 reeds zes jaar in functie.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Laad meer Drenthe

Geef een reactie

Bekijk ook

Breda, Waalwijk – Verdachte met vuurwapen aangehouden

Naar aanleiding van een aanhouding wegens rijden zonder rijbewijs, het negeren van een sto…