Home Nederland Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking

Nederland en Indonesië intensiveren samenwerking

Minister Timmermans en zijn Indonesische collega minister Marty Natalegawa
Minister Timmermans en zijn Indonesische collega minister Marty Natalegawa

Nederland en Indonesië gaan de onderlinge samenwerking versterken op gebied van politiek, economie en cultuur. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft hierover concrete afspraken gemaakt met zijn Indonesische collega Marty Natalegawa in Jakarta. Timmermans: ‘Indonesië en Nederland hebben een geschiedenis van 400 jaar. We delen DNA, ook letterlijk. Economisch ontwikkelt Indonesië zich snel en politiek speelt het een belangrijke en constructieve rol in de regio. Indonesië is voor ons een prioriteit’.

De onderlinge samenwerking wordt versterkt op gebied van watermanagement, infrastructuur, stadsplanning en landbouw. Er komt een uitwisseling van ingenieurs uit beide landen. Nederland en Indonesië gaan bekijken hoe studenten makkelijker over en weer kunnen studeren.
Beide ministers gaan de voortgang van de samenwerking jaarlijks bespreken in zogeheten politieke consultaties.

Op verzoek van Indonesië begint Nederland een project op Papua en de Molukken om de verstandhouding tussen politie en burgers te verbeteren, met aandacht voor mensenrechten en culturele verschillen.
Timmermans en Natalegawa bespraken hoe meer transparantie en openheid op Papua kan helpen bij het verbeteren van de positie van Papua’s, een wens van de Indonesische regering. Volgende week ontvangt Timmermans het hoofd van taskforce voor sociaal-economische ontwikkeling van Papua, Bambang Darmono, in Den Haag. Timmermans en Natalegawa spraken ook over het belang van tolerantie tegenover religieuze en andere minderheden in Indonesië en Nederland.

Tijdens zijn bezoek aan Jakarta legde Timmermans een krans op het ereveld Menteng Pulo, ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië.

 

 

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …