Home Gelderland OM eist zeven jaar en TBS voor moord op dominee

OM eist zeven jaar en TBS voor moord op dominee

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van zeven jaar en TBS met dwangverpleging tegen een 55-jarige man uit Ubbergen. Indien de rechtbank niet toe zou komen aan TBS, eist het OM een gevangenisstraf van tien jaar De man wordt verdacht van de moord op zijn 56-jarige partner, die als dominee werkzaam was in de gemeente Beek-Ubbergen. In de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 september 2012 meldt de partner van het slachtoffer zich op het politiebureau, hij wordt aangehouden als verdachte.  Na deze melding neemt de politie poolshoogte bij een woning aan de Rijksstraatweg in Ubbergen. Binnen wordt het 56-jarige slachtoffer aangetroffen. Hij blijkt door geweld om het leven te zijn gekomen.

Volgens de officier blijkt uit onderzoek dat de verdachte met voorbedachten rade zijn partner om het leven heeft gebracht. Daarbij heeft de man een bijl gebruikt. Tijdens de zitting verklaarde de verdachte zelf ook dat hij zijn daad goed heeft voorbereid. Als motief gaf hij aan dat hij vast gelopen was in het leven en rust wilde, desnoods in de gevangenis. De verdachte verklaarde ook dat hij gespeeld heeft met de gedachte om zichzelf, of anderen dan zijn partner, om het leven te brengen.

Uit het onderzoek door de gedragsdeskundigen blijkt dat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar was op het moment van de moord. De deskundigen adviseren daarom een langdurige behandeling, echter zij adviseren geen TBS. Er is sprake van een zeer ernstig delict. De verdachte heeft niet alleen de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan. De dood van de man die werkzaam was als dominee heeft de gemeenschap van Beek-Ubbergen ook ernstig geschokt. Een onvoorwaardelijke langdurige gevangenisstraf is daarbij op zijn plaats. Daarnaast zal behandeling in het kader van TBS moeten plaatshebben om herhaling te voorkomen.

Mocht de rechtbank geen TBS opleggen, dan eist de officier, mede  gelet op de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte,  een voor moord relatief milde straf van 10 jaar. De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

Laad meer Gelderland

Geef een reactie

Bekijk ook

Oost-Nederland – Politie Oost-Nederland schaalt op na acties

‘Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op …