Home Gelderland Arnhem Vooruitkijken met Stadion De Wageningse Berg

Vooruitkijken met Stadion De Wageningse Berg

Wageningen, 9 maart 2013; Stadion De Wageningse Berg (foto: René Hoeflaak)

Randje Wageningen. In  de drassige bosgrond bij een verlaten parkeerterrein kijk ik door een hek met een verregend briefje voor de postbode. Links zie ik een geraamte van de restanten van een bebladerde tribune. Recht voor mij een grasveld dat veel weg heeft van een airstrip in een tropisch regenwoud. Inclusief doelen. De overdekte tribune aan de overkant lijkt weliswaar in redelijke staat maar maakt een verdrietige en vooral eenzame indruk. Iedere vorm van levensvreugde lijkt te zijn verdwenen. Het scorebord schuin boven mij wacht al twintig jaar op een doelpunt. De lichtmasten rondom het veld staan al twee decennia droog maar bewaken de geschiedenis. Bewaren is een beter woord. Het licht is al twintig jaar uit in stadion de Wageningse Berg. Het regent onophoudelijk, het wolkendek compleet gesloten en de lente verder weg dan ooit. Zelden past het weer zo bij mijn onderwerp dan gisteren. Kijkend naar het doel voor mij, begint een man met twee blaffende honden spontaan en ongevraagd over het legendarische spookdoelpunt van PSV icoon van Willy van der Kuijlen in 1974. Dwars door het net geschoten en via een reclamebord weer in het veld gebracht. FC Wageningen was enkele maanden daarvoor met trainer Frits Korbach (1945-2011) gepromoveerd naar de eredivisie. Ik maak een rondje en wandel door het bos richting de overdekte tribune. Ik denk terug aan mijn tienerjaren, aan zwartwit samenvattingen met de grote H rechtsboven, het spookdoelpunt toen en het spookstadion nu. Ik denk aan sportcommentator Koen Verhoeff (1928-1989). Maar ook de naam Gerdo Hazelhekke komt spontaan bij mij naar boven, daar in Wageningen. Vorige week werd hij 63. Als Wageningen scoorde, scoorde Hazelhekke. Tenminste, in mijn gedachten. Zo gek is dat niet. Want Hazelhekke staat in de top 15 van eredivisie topscorers aller tijden. Maar waarom denk ik niet aan Jan Menting? Hij scoorde in 1977 drie keer voor FC Wageningen uit tegen PSV in de met 1-6 gewonnen bekerwedstrijd. Enkele weken na de laatste thuisoverwinning tegen NAC werd in 1992 het faillissement van FC Wageningen uitgesproken. Sindsdien staat het scorebord stil, blijven de tribunes leeg en de lichten gedoofd.

Toekomstplannen

In 2004 richtten voormalige FC Wageningen fans een stichting op die (nog) verdere verloedering van het stadion tegen moest gaan. Terugkijken helpt daarbij niet meer. En zo veranderde de stichting haar doelen en wijzigde haar naam in Future Center Wageningen. Een centrum waar, zo lees ik, voeding, beweging en gezondheid centraal staan en het culturele erfgoed behouden blijft. Drie weken geleden trad oud speler Jan van Halst toe tot het comité van aanbeveling van het Future Center Wageningen. Intussen kijk en zoek ik verder naar filmbeelden over en van FC Wageningen. Gelukkig. Een fanatieke ‘bergfan’ heeft een verzameling FC Wageningen beeld op YouTube geplaatst. Zijn naam: Gerdo Hazelhekke.


Laad meer Arnhem

Geef een reactie

Bekijk ook

Oost-Nederland – Politie Oost-Nederland schaalt op na acties

‘Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op …