Home Noord-Holland Alkmaar Eis: tot 5 jaar cel voor anderen dwingen tot bolletjes slikken

Eis: tot 5 jaar cel voor anderen dwingen tot bolletjes slikken

De officier van justitie eiste vandaag en gisteren tot 5 jaar cel tegen vier mannen. Twee van hen worden er onder meer van verdacht in februari 2016 te Alkmaar twee personen gedwongen te hebben tot het slikken van bolletjes cocaïne onder bedreiging van een wapen.

Een 41-jarige man uit Heerhugowaard wilde snel geld verdienen. Een 36-jarige tussenpersoon uit Alkmaar verstrekte hem een kilo cocaïne om door te verkopen. Met de winst van die verkoop hoopte hij 1.000 euro te verdienen. Hij haalde er een 23-jarige kennis bij om een en ander te regelen. Maar de verkoop liep mis; het tweetal werd ‘geript’ door de zogenaamde koper.

Daardoor stonden de twee in het krijt bij de cocaïneleverancier – een 28-jarige man uit Alkmaar. Die ontbood hen in de woning van de tussenpersoon. Ze kregen van de cocaïneleverancier en diens rechterhand – een 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats – te horen dat ze hun schuld moesten vereffenen door bolletjes cocaïne te slikken en naar Malta smokkelen.

Ze werden twee dagen vastgehouden in de woning van de tussenpersoon en door de cocaïneleverancier en diens rechterhand onder bedreiging van een pistool en een mes gedwongen om bolletjes te slikken. De 22-jarige vriendin van de 23-jarige kennis deed mee met het slikken. Zij was doodsbang dat haar vriend anders iets zou overkomen.

Het lukte de drie niet om – naar de zin van de cocaïneleverancier – voldoende bolletjes te slikken. Daarop besloot deze dat de smokkel naar Malta niet doorging en dat alles weer moest worden uitgepoept. Om hun schuld te vereffenen moesten de twee met geld op de proppen komen, anders zouden ze worden vermoord.

Na enkele dagen mocht het 23-jarige slachtoffer bellen met zijn broer in Zoetermeer. Hij vertelde hem dat hij werd vastgehouden en bedreigd en smeekte om geld. De broer stapte vervolgens naar de politie. Dat resulteerde op donderdag 18 februari 2016 in de aanhouding van de verdachten en de slachtoffers.

Bovenstaande feiten blijken onder meer uit verklaringen van de drie slachtoffers. Die zijn volgens de officier wettig en overtuigend bewezen. Daarom eist het OM tegen:

De 28-jarige cocaïneleverancier 5 jaar cel voor gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang, alles in vereniging gepleegd met zijn rechterhand;
Zijn 32-jarige rechterhand 4 jaar cel voor gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang, alles in vereniging gepleegd met de cocaïneleverancier;
De 36-jarige tussenpersoon (in wiens woning het merendeel van de feiten zich voltrok) 20 maanden cel (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) voor medeplichtigheid aan gijzeling, vrijheidsberoving, afpersing en dwang;
Een 30-jarige Almeerder (die als ‘muscle’ optrad en op verschillende momenten aanwezig is geweest) 12 maanden cel (waarvan 3 maanden voorwaardelijk) voor medeplichtigheid aan afpersing.
De uitspraak is over twee weken.

Laad meer Alkmaar
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Aalsmeer – Amsterdam – Handgranaat Aalsmeer afkomstig uit Amsterdam

De politie heeft naar aanleiding van een melding van een handgranaat in de Duikerstraat in…