Home Limburg Kerkrade In hoger beroep 10 jaar cel geëist wegens brandstichting in café in Kerkrade

In hoger beroep 10 jaar cel geëist wegens brandstichting in café in Kerkrade

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep tien jaar cel geëist tegen een inmiddels 33-jarige man. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan brandstichting in een café aan de Zonstraat op 25 maart 2015 in Kerkrade. De uitbater van het café woonde boven de zaak met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Zij konden ternauwernood worden gered door de brandweer.

Uit het dossier blijkt volgens de advocaat-generaal dat verdachte in de nacht van 25 maart 2015 een ruitje van de achterdeur van het café heeft ingeslagen en een brandbare vloeistof in de hal heeft gegoten en aangestoken. Daarna is verdachte, met een andere man die op hem wachtte, op een scooter weggereden. De brand greep snel om zich heen. De bewoners die boven woonden zaten “als ratten in de val” en konden ternauwernood worden gered door de brandweer. “Een vader, moeder, twee jonge kinderen en een hond zijn gered. Zij hebben doodsangsten moeten doorstaan en zijn letterlijk aan de dood ontsnapt”, aldus de advocaat-generaal.

Aanwijzingen voor het motief zouden gelegen zijn in een strijd tussen twee motorclubs in het Limburgse. Dit motief is echter niet definitief vastgesteld kunnen worden nu verdachte op geen enkel moment openheid van zaken heeft willen geven.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot acht jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

Een langere celstraf dan die door de rechtbank is opgelegd is hier op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. “Het zal je maar gebeuren. Je huis en je zaak worden in brand gestoken. Er ontbreekt een duidelijk motief of duidelijke uitleg van verdachte. Dat er geen letsel is veroorzaakt bij de bewoners, mag een wonder heten. Het behoeft geen nader betoog dat dit voor een gezin met twee jonge kinderen een traumatische ervaring moet zijn geweest. Dat verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden, rekent het OM hem zwaar aan. Ook heeft verdachte geen oog gehad voor het feit dat dit gezin door zijn actie een heleboel onvervangbare en tastbare herinneringen is kwijtgeraakt. Verzekeringen vergoeden geld, dat is een feit. Maar herinneringen zijn onvervangbaar en onbetaalbaar. Zij hadden werkelijk niets meer na de brand. Hier past eigenlijk maar één woord: namelijk het woord “zinloos”.”

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.

Laad meer Kerkrade
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Steyl – Politie onderzoekt gewapende woningoverval

De politie onderzoekt een woningoverval op zaterdagavond op de Maasstraat. Een nog onbeken…