Home Economie Zoetermeers Proact geeft vijf tips om op cloud-uitdagingen in te spelen

Zoetermeers Proact geeft vijf tips om op cloud-uitdagingen in te spelen

Het Zoetermeerse Proact, Europa’s grootste onafhankelijke storage-integrator en aanbieder van managed cloud-services, tipt organisaties over hoe ze kunnen inspelen op de cloud-uitdagingen van vandaag. Er ligt in de ogen van Proact teveel nadruk op de negatieve kanten van de inzet van de cloud. Tijd om eens de positieve kanten te belichten.

  • Tip 1: je hoeft niet in één keer over naar de cloud. Stel jezelf concrete doelen voor de overstap en faseer deze. Een stappenplan werkt overzichtelijk en geeft rust. Denk bij een eerste stap aan het aanpakken van servicemanagement en neem als stap twee bijvoorbeeld back-up of replicatie.
  • Tip 2: ga transparant te werk. Laat iedereen zien wat je wilt bereiken met je stappen richting de cloud. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat ICT-medewerkers in hun onwetendheid misschien bang zijn hun baan te verliezen. Stel voor hen primaire en secundaire taken op en laat weten dat door inzet van de cloud tijd vrijkomt voor andere (belangrijker) taken en projecten.
  • Tip 3: kies een cloud-provider die beschikt over security-certificeringen die je zelf – on-premise – niet hebt (ISO 27001). On-premise is dus niet per definitie de veiligste plek voor je data. Is het voor jouw organisatie verplicht om data on-premise te hebben? Ook dan kan een cloud-provider je helpen deze data ultraveilig op te slaan met een private cloud-dienst
  • Tip 4: goedkoop is duurkoop. Wellicht is het in eerste instantie goedkoper om on-premise hardware en software aan te schaffen. Het is verstandig eerst een steekhoudende TCO-calculatie te maken, die verder kijkt dan de aanschafwaarde. Wat kost het onderhoud je aan tijd en inspanning? Wat doe je tijdens vakantieperioden met lage bezetting? Weegt dit op tegen de kosten van een service die al het onderhoud voor je uit handen neemt?
  • Tip 5: focus op functionaliteit, niet op techniek. Wees niet bang dat je de controle verliest over technologische ontwikkelingen. Vertrouw op een cloud-provider en op de SLA’s die je bent overeengekomen. Techniek is niet het doel, maar een middel.

“De eigen ICT-afdeling van een organisatie kent de interne processen als geen ander. Door deze afdeling meer tijd en ruimte te geven om zich te verdiepen in de bedrijfsprocessen en niet in de onderliggende techniek, worden ICT-medewerkers van veel grotere waarde voor de organisatie. Ze helpen collega’s met applicaties en ondersteuning, waardoor ze sneller, effectiever of efficiënter kunnen werken”, zegt Ties Beekhuis, CTO van Proact. “Die tijd en ruimte krijgen ze door sommige zaken uit te besteden bij een vertrouwde cloud-partner.”

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…