Home Flevoland Almere Bertus Borgers voltooit drieluik over Herman Brood

Bertus Borgers voltooit drieluik over Herman Brood

Zo’n tien jaar na de zelfmoord van Herman Brood kwam Bertus Borgers, saxofonist, zanger en vriend van Neerland’s grootste openbarining van Sex Drugs & Rock ’n Rollop het idee een boek te schrijven met anekdotes over de in Zwolle geboren rocker. Via via werd Borgers uitgedaagd het boek te vertalen in een theatervoorstelling en om het geheel te vervolmaken vond Borgers dat er ook dan maar een soundtrack van het geheel moest komen. Een drieluik over Brood; ‘Ik hou van Herman’.

Het drieluik is met het album vervolmaakt op een wijze waarbij de oud-saxofonist van Brood de muziek uit de theatervoorstelling wat heeft uitgewerkt en – gediept voor een grotere groep muzikanten. Niet alleen voor dochter Nova en broer Peer, die met Bertus de theatervoorstelling (die tot halverwege 2014 nog op de planken staat) brengen, maar voor een band, vooral bestaande uit een groep muzikanten met wie Borgers door de jaren heen al veelvuldig heeft samen gespeeld.

Zo vinden we op ‘Ik hou van Herman’ onder anderen George Kooijmans en Rinus Gerritsen (Bertus Borgers speelt al sinds 1971 veelvuldig samen met de mannen van de Golden Earring), Koen Rijnbeek (Ex-Slagerij van Kampen) en Hans Lafaille (van een van Borgers’ eigen bands Sweet d’Buster).  Een gemêleerd gezelschap, maar toch met meer overeenkomsten dan wellicht gedacht. Zo ook was de relatie tussen Brood en Borgers; Compleet verschillend, maar toch ook weer compleet gelijk.

‘Ik hou van Herman’ is geen verzameling tracks van Brood, noch is de rode draad toch Herman Brood. Een conceptalbum, zal de een zeggen, het is wellicht iets te gemakkelijk gedacht want in feite is iedere soundtrack dan een conceptalbum te noemen. De nummers uit de voorstelling zijn stuk voor stuk opnieuw gearrangeerd  voor de bezetting waarin de voorstelling speelde. En dat is compleet anders dan Brood het oorspronkelijk bedacht had. Ook nummers die niet van de hand van Brood zijn, zijn uiteindelijk zo geschreven dat ze de voorstelling completeerden en om het geheel een af-karakter te geven, brengt Borgers ook op het album enkele korte verhalen over zijn belevenissen met de Rock & Roll junkie, de titel van het nummer dat overigens natuurlijk op het album verwerkt is.

Toch zullen de liefhebbers van Herman Brood wellicht even moeten slikken, want niet alle nummers zijn van Brood of op z’n Broods. Bertus Borgers is het gelukt om van Broods nummers toch een compleet nieuw repertoire te maken. Of, zoals zo goed bij ‘Cowboy sing the blues’ is gelukt, het verwerken van de muziek van Brood in een compleet nieuw verhaal, want gewoon ‘liedje’, zou de track tekort doen. Zo zit Broods bekendste ‘Saturday Night’ gewoon in dat nummer verwerkt, alsof het niets is, maar verder blijft de plaat dan ook verschoond van dat nummer.

Noemenswaardig is ook ‘Still Believe’, waarmee Borgers wellicht zijn beste interpretatie van een Brood-nummer ten gehore brengt. Wellicht zelfs nog Broodser dan Brood, maar dat komt waarschijnlijk dan ook omdat Borgers het nummer destijds als een van de velen voor Brood schreef. Op de albumversie dan ook een heerlijk rockende saxofoonsolo van Borgers, zoals hij vroeger in de Dr. Albert Show zo gewoon was. De solo ontbreekt jammerlijk in de single-edit die van het nummer (en van ‘Get Lost’), die als in mijn ogen overbodige extra op het album staat. Dat is dan ook eigenlijk het enige minpuntje van de cd, die ook voor Brood-fans een verplichte aanvulling op de collectie is.

‘Ik hou van Herman’ is weliswaar een soundtrack van de theatervoorstelling, de cd is daarnaast een stille herinnering aan Brood. Een herrinnering die, zoals Bertus Borgers zelf zegt: Niet gebasseerd op feiten, maar op de verhalen eromheen. En zo is ‘Ik hou van Herman’ wellicht het best te omschrijven als een schijf vol mijmeringen, ietwat biografisch, maar dan niet door een ‘anonieme fan’, maar door een vriend… een vriend die overduidelijk hield van Herman. (8/10) (Bogey Music)

26-02 Gouda – Goudse Schouwburg

09-03 Vught – De Speeldoos

15-03 Almere – Schouwburg Almere

16-05 Enschede – Wilminktheater

17-05 Drachten – De Lawei

18-05 Zwolle – Theater Odeon

Laad meer Almere

Geef een reactie

Bekijk ook

Zwolle – Politie houdt drie mannen aan voor verboden vuurwerk

Op zondagochtend 11 februari werd gezien dat er aan de Floresstraat goederen werden overge…