Home Overijssel Deventer Space Cowboys kopen oude machinefabriek Eijsink

Space Cowboys kopen oude machinefabriek Eijsink

De kunstenaars van SpaceCowboys kopen het pand dat zij momenteel al huren: Mr. De Boerlaan 153. De oude machinefabriek Eijsink wordt beschouwd als industrieel erfgoed. Om hergebruik in de toekomst te waarborgen wordt het pand door Space Cowboys gerestaureerd. Het gehele pand (Mr. De Boerlaan 153-155) bestaat uit een werkplaats/opslagruimte, een kantoortje en een inpandige woning. De afgelopen jaren huurden de SpaceCowboys het werkgedeelte. Bij de entree van het Havenkwartier maken zij op zichtbare en toegankelijke wijze beeldende kunst voor de openbare ruimte. Dit sluit goed aan bij de ambities voor het Havenkwartier.

-Verbinding

In de koopovereenkomst is opgenomen dat de SpaceCowboys hun deel van het totale pand restaureren volgens de eisen van de gemeente. Inpandig is er een verbinding met een ander deel van het pand. De onderhandelingen voor dit deel zijn in volle gang. De 2 delen worden van elkaar gescheiden.

-Erfgoed

T. Eijsink kocht in 1931 het perceel op de hoek van de Mr. De Boerlaan en de Noordzeestraat. Daar bouwde hij een werkplaats met bovenwoning. In de werkplaats werden onder meer machines voor de vleesverwerkende industrie gemaakt. In 1946 werd achter de woning aan de Mr. De Boerlaan een nieuwe werkplaats opgericht en in 1956 werd de werkplaats verder uitgebreid.

Aannemer A.J. Berends bouwde hier in opdracht van zoon B. Eijsink een werkplaats in stalen vakwerkbouw met grote lichtstroken onder de dakrand van het platte dak. Het geheel, dat geleidelijk is ontstaan, is een typisch voorbeeld van een kleine werkplaats met bovenwoning die door de jaren heen zijn functie en karakter heeft behouden. Tot 2004 bleef de smederij Eijsink in dit pand gehuisvest.

-Een unieke plek

Het Havenkwartier is een unieke plek. Een gebied met oude industriële panden, vergezichten over het water en levendige havenactiviteiten. Het ligt dichtbij de Deventer binnenstad en is goed bereikbaar vanaf de A1. Het gebied wordt ervaren als eigenzinnig, inspirerend en ondernemend met veel ruimte voor startende creatieve ondernemers en kunstenaars.

Laad meer Deventer

Geef een reactie

Bekijk ook

Deventer – Gezocht – Poging Inbraak in bedrijfspand

Op 18 december breken twee mannen in, in het bedrijfspand van Auping aan de Maagdenburgstr…