Home Overijssel Deventer Overeenkomst gemeente en Cofely voor energieneutraal A1 Bedrijvenpark Deventer

Overeenkomst gemeente en Cofely voor energieneutraal A1 Bedrijvenpark Deventer

Gemeente Deventer en Cofely hebben een overeenkomst gesloten voor de energievoorziening voor het A1 Bedrijvenpark Deventer. Cofely zorgt voor de duurzame lokale energieopwekking, de distributie en de levering van energie aan afnemers. Het elektriciteitsnet wordt een modulair intelligent energienetwerk. Ook tekenden Cofely en Raedthuys een overeenkomst voor de aanleg en exploitatie van twee windturbines op het naastgelegen bedrijventerrein Kloosterlanden.

Bij de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag, windturbines, zonnepanelen en biomassa. Op termijn moet het bedrijvenpark energieneutraal zijn. De ontwikkeling van slimme energienetwerken in Nederland is bijzonder. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in 2011 een subsidie van ruim € 1 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling van een Modienet op A1 Bedrijvenpark Deventer.

-Modienet

Het modulair intelligent energienetwerk stemt vraag en aanbod op elkaar af door gebruik te maken van de flexibiliteit van de aangesloten opwekkers en afnemers die hieraan mee willen werken. Informatiesystemen meten en sturen de energiestromen. Overschot aan duurzame energie wordt opgeslagen of direct verbruikt door verhoogde activiteit van de participerende bedrijven. Bij een tekort wordt opgeslagen energie gebruikt.

-Energieneutraal

De gemeenteraad van Deventer heeft zich uitgesproken voor een energieneutraal en duurzaam A1 Bedrijvenpark Deventer. Met het tekenen van deze overeenkomst is Cofely de partij die duurzame energie gaat opwekken, distribueren en leveren aan afnemers op het bedrijvenpark en de directe omgeving. Hiervoor gaat Cofely samenwerkingsverbanden aan met partijen die hieraan bij kunnen en willen dragen. Met Royal Haskoning DHV (procesbegeleiding en engineering), Alliander (netbeheer) en Raedthuys (windturbines) wordt in dit kader al nauw samengewerkt.

-Overeenkomst windturbines

In deze overeenkomst is ook opgenomen dat minimaal 25% van de aandelen van de windturbines bedoeld zijn voor de bewoners van Deventer en omgeving. Cofely draagt hiervoor de realisatie en exploitatie over aan Raedthuys Windenergie BV. De raad neemt eind februari een beslissing over het bestemmingsplan en exploitatieplan voor de windturbines.

Laad meer Deventer

Geef een reactie

Bekijk ook

Zwolle – Politie houdt vijf mannen aan voor vuurwerk en voor voorbereidingshandelingen

in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 februari zag de politie op de Praubstraat een bus…