Home Noord-Holland Amsterdam Titelrace beslist in topper

Titelrace beslist in topper

De topper in de eredivisie, tussen PSV en Ajax, is zondag na 90 minuten beslist in het voordeel van Ajax. De wellicht belangrijkste wedstrijd van het seizoens-einde werd in Eindhoven een prooi voor Ajax. De Amsterdammers wonnen in het Philipsstadion met 3-2, door doelpunten van Eriksen, Sigþórsson en Boerrigter. Jeremain Lens redde aan het eind van de eerste helft de eer door de ruststand op 1-1 te houden. Ook het tweede doelpunt kwam van de voet van Lens. Ajax won echter voor het eerst in het Philipsstadion sinds 2007.

In de negende minuut was het PSV die de eerste hoekschop kreeg, maar ondanks de wil van de Eindhovenaren om te winnen, ging de kans voorbij. Het eerste kwartier van de wedstrijd was duidelijk voor de mannen van Dick Advocaat, die wel moesten winnen om nog kans te maken op het kampioenschap. Ajax leek wat ongeïnspireerd, speelde topclub-onwaardig, hoewel een enkeling zo nu en dan een poging waagde.

In de 20e minuut was het Fischer die de stand bijna op 0-1 zette, maar PSV-doelman Boy Waterman had een fantastische redding, waardoor Ajax er slechts een tweede corner aan overhield, die ook op niets uitliep. Ook de tweede grote kans voor Ajax, enkele minuten later, was voor Fisher, die het hoofd met het hoofd schampte en zo net niet scherp genoeg was voor een doelpunt. Het was tekenend voor de wedstrijd, die over en weer grote kansen opleverde en ook beide ploegen om en om het spelbeeld liet bepalen. Scheidsrechter Björn Kuipers, voor de wedstrijd door beide kanten wat gevreesd door zijn soms vertragend fluitwerk, liet echter zien de wedstrijd goed in handen te houden en floot na het Champions League-duel van enkele dagen eerder, wederom een goede wedstrijd.

In de 33e minuut was het, het steeds beter in de wedstrijd komende Ajax, dat via Sigthorson met zijn linkervoet in de verre hoek schoot. De minuten na de goal liet PSV echter zien dat het zich zeker niet wilde neerleggen bij de achterstand en leek op te veren en ook de in het eerste half uur sterk spelende Poulsen werd steeds verder onder druk gezet door de PSV-aanval. Jeremain Lens had in het laatste kwartier enkele malen geluk toen Kuipers liet zien de beladen wedstrijd goed aan te voelen en geen kaarten uitdeelde. Ajax reclameerde enkele minuten voor rust een penalty te moeten krijgen nadat Van Bommel de doorgebroken Fischer belemmerde, maar ook ditmaal floot de scheidsrechter op Italiaanse wijze. Het was uiteindelijk niet meer dan terecht, aangezien de Ajacied al viel voor van Bommel zijn tegenstander aanraakte. Terwijl Ajax meer bezig was te bedenken was er mis ging bij de schwalbe van Fischer, was het Strootman die aan de andere kant de ruimte goed vond en de tot dat moment in positieve zin weinig zichtbare Lens vond, die de stand terecht gelijk trok.

In de rust werd van beide kanten niet gewisseld, wat direct in het begin bijna een probleem werd voor Ajax, toen Cillessen de bal bij een uittrap tegen Lens aanschoot en zo zelf bijna voor de 2-1 zorgde. Het was PSV echter niet gegund en ook de corner een minuut later kon de Eindhovenaren niet op voorsprong brengen. Ook de tegenaanval door Sigþórsson zorgde niet voor een voorsprong, aangezien de vaak vergruisde Marcello goed verdedigde. Eriksen schoot de bal kinderlijk eenvoudig enkele minuten later toch binnen toen Mertens achterin de fout in ging. De Ajacied liet nogmaals zien waar de zwakke punten bij PSV al enkele jaren liggen.

Het laatste half uur zette PSV extra aan. Dick Advocaat haalde Wijnaldum uit het veld en wisselde Tim Matavz in. Ajax had direct moeite het doel te verdedigen en moest met enkele overtredingen voorkomen dat PSV op een gelijke stand kwam. Het mocht echter niet baten en  de Eindhovense ploeg kwam in de 69e minuut op 2-2 door een klasse schot door Mertens, die via de binnenkant paal Lens aanspeelde, die zijn tweede binnen schoot. Het leek alsof Ajax er van schrok en op alle manieren probeerde de winst binnen te halen, want wat de scheidsrechter en de supporters goed zagen, de spelers van Ajax zagen in de schwalbe van Schøne wederom een zuivere penalty. Kuipers bleef echter goed fluiten en liet doorspelen.

Ajax gaf tegen het laatste kwartier aan niet gerust te zijn met het punt en wisselde de sterk spelende Poulsen voor Boerrigter. Het bleek een gouden wissel van De Boer, want direct met zijn eerste balcontact schoot de invaller de 2-3 in het net. PSV gaf zich echter niet gewonnen en bracht de jonge talentvolle aanvaller Depay voor Derijck, waardoor PSV de laatste tien minuren een aanvallender team bracht dan eerder in de wedstrijd. Het was slechts schone schijn en PSV lukte het niet meer om nog maar enige druk te zetten richting het Ajax-doel. Ajax miste de doordrukker in de laatste minuten door een zuivere kans totaal te missen en PSV leek de nonchalance direct daarop af te straffen door gevaarlijk te counteren. De gelijkmaker van Toivonen werd echter terug gefloten door Kuipers, die de goal terecht afkeurde wegens buitenspel. Het was de laatste echter kans voor de Boeren, die de titel nu vrijwel zeker wederom moeten overlaten aan de Amsterdammers.