Home Noord-Holland Amsterdam Heropend Rijksmuseum trekt 20.000 bezoekers op openingsdag

Heropend Rijksmuseum trekt 20.000 bezoekers op openingsdag

20.000 mensen hebben zaterdagmiddag en -avond het nieuw geopende Rijksmuseum bezocht. Het heropende museum was tot middernacht gratis toegankelijk, ter gelegenheid van de heropening op zaterdag. Volgens een woordvoerder van het museum stond er de hele middag en avond een lange rij wachtenden, uit binnen, maar ook uit het buitenland. Het Rijksmuseum werd zaterdagmorgen door Koningin Beatrix heropend, een van haar laatste grote publieke optredens, alvorens zij op 30 april aftreedt.

Het Rijksmuseum is bijna 10 jaar gesloten geweest voor het publiek. Na de grote verbouwing, die ongeveer € 375 miljoen kostte, is het grootste deel van het gebouw weer toegankelijk voor het publiek. De Philipsvleugel wordt nog verbouwd voor tijdelijke tentoonstellingen en een café-restaurant en zal pas eind 2014 zijn deuren weer openen voor het grote publiek.

Alle werken hebben in het vernieuwde Rijksmuseum een nieuwe plek gekregen, behalve het beroemdste schilderij in de collectie: ‘De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’. Het doek, beter bekend onder haar populaire naam ‘De Nachtwacht’, is het topstuk van het museum

In april 2003 werd het Rijksmuseum gesloten, op last van de Arbeidsinspectie. Dit was omdat er bij een asbestinventarisatie losse asbestdeeltjes in de lucht waren aangetroffen. De verbouwing, die begin december 2003 startte, zou aanvankelijk enkele jaren duren, maar door verschillende vertragingen nam de verbouwing bijna tien jaar in beslag.

Laad meer Amsterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Amsterdam – Mogelijk explosief aangetroffen

De politie kreeg op maandag 12 februari om 06.00 uur een melding van een verdacht voorwerp…