Home Nederland NVWA laat partijen rundvlees met onduidelijke herkomst van de markt halen

NVWA laat partijen rundvlees met onduidelijke herkomst van de markt halen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 130 Nederlandse afnemers van de bedrijven Wiljo Import en Export B.V. /Vleesgroothandel Willy Selten B.V. in Nistelrode in een brief laten weten dat zij alle partijen verkocht als rundvlees, mogelijk vermengd met paardenvlees, geleverd door dit bedrijf moeten traceren. Onderzoek van de administratie van Selten door de NVWA-IOD en het OM wijst namelijk uit dat de herkomst van de geleverde partijen onduidelijk of onbekend is.

De NVWA wijst de afnemers op hun verantwoordelijkheid om daarom producten die zijn geproduceerd met vlees van Selten uit voorzorg van de markt te halen. De kopers hebben het vlees waarschijnlijk ook weer verwerkt en doorverkocht. Zij zijn op hun beurt verplicht de eigen afnemers te informeren. Naar schatting gaat het om ongeveer 50.000 ton vlees.

Vanwege de onduidelijke herkomst van de partijen vlees kan de voedselveiligheid van dit vlees niet worden gegarandeerd. Daarom is de NVWA op grond van wet- en regelgeving genoodzaakt het product als niet geschikt voor humane consumptie of diervoeder aan te merken. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid.

De afnemers krijgen 2 weken de tijd voor het traceringsonderzoek en zijn verplicht de NVWA op de hoogte te brengen van de genomen acties. De NVWA controleert of de afnemers het onderzoek op de juiste manier uitvoeren.

Onder de afnemers bevinden zich ook 370 bedrijven uit verschillende Europese lidstaten. De NVWA heeft via het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) de betrokken EU-lidstaten (waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje) op de hoogte gebracht van de recall en hen gevraagd om de afnemers in deze landen te informeren. De lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele vervolgstappen.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Breda, Waalwijk – Verdachte met vuurwapen aangehouden

Naar aanleiding van een aanhouding wegens rijden zonder rijbewijs, het negeren van een sto…