Home Noord-Brabant Oss Provincie teleurgesteld over afwijzing rijk inzake geitenstal Landerd

Provincie teleurgesteld over afwijzing rijk inzake geitenstal Landerd

De provincie is teleurgesteld dat het rijk de vernietiging van een bouwvergunning voor een geitenstal in Landerd afwijst en is verbaasd over de motivering van dat besluit. Ondanks de provinciale bouwstop voor geiten, vindt de minister het verdedigbaar dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met de actuele situatie rond Q-koorts. Verder beroept de minister zich op het advies van de Gezondheidsraad, terwijl het kabinet daar nog geen standpunt over heeft ingenomen.

Gedeputeerde Staten hebben in 2012 de bouwvergunning voor een geitenstal in Landerd voor schorsing en vernietiging voorgedragen aan de Kroon. De belangrijkste reden hiervoor is het voorzorgprincipe voor de volksgezondheid. Landelijk zijn er 4.100 mensen besmet, waarvan 25 aan de Q-koorts overleden zijn. De Q-koorts epidemie had de grootste impact in de provincie Noord-Brabant. De ernst van de gevolgen van een besmetting wordt nu pas duidelijk en het mechanisme achter deze epidemie vanuit de geitenhouderij is nog steeds niet duidelijk. Ondanks het vaccinatieprogramma van het rijk zijn er momenteel nog steeds circa elf besmette geitenbedrijven in de provincie. Mede hierom hebben Provinciale Staten afgelopen vrijdag unaniem ingestemd met een verlenging van de bouwstop voor geitenhouderijen voor een jaar.

Advies Gezondheidsraad
Het rijk heeft haar besluit over deze casus eind vorig jaar uitgesteld, omdat zij het advies van de Gezondheidsraad over intensieve veehouderij wilde betrekken bij het besluit. Tot op heden is nog steeds geen reactie van het rijk op dit adviesrapport geformuleerd. Het betreffende advies van de Gezondheidsraad sterkt de provincie in de overtuiging dat het nodig is extra gezondheidsmaatregelen te nemen bij de bouw van nieuwe stallen.

 

Laad meer Oss

Geef een reactie

Bekijk ook

Oss – Verkeersruzie loopt uit de hand: zeven aanhoudingen

In Oss liep een verkeersruzie zaterdagavond volledig uit de hand. Op de Willibrordusweg bo…