Home Nederland Gesthuizen wil debat over Nederland Fraudeland

Gesthuizen wil debat over Nederland Fraudeland

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil een debat met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie over het bericht dat de fraude in Nederland massaal is en een ‘onverantwoorde’ omvang heeft bereikt. Gesthuizen: ‘Nederland is een Fraudeland. Er wordt gesjoemeld in allerlei sectoren, miljarden worden verduisterd en dat leidt tot enorme maatschappelijke schade. Dat weten we helaas al heel erg lang. Maar nu dit besef doorsijpelt tot op de ministeries moet dit kabinet nu in actie komen. Dit kan zo niet langer.’

In het NRC Handelsblad van vandaag staat een bericht over de miljardenverslindende fraude in Nederland. Een werkgroep van deskundigen bevestigt dat de samenleving jaarlijks voor minimaal acht miljard euro wordt beduveld, op allerlei denkbare terreinen. Volgens hoogleraar Hogenboom staat het systeem ‘wijd open voor fraudeurs’, heeft fraude in Nederland ‘onverantwoorde proporties bereikt’ en is ‘de fraude zo structureel en veelomvattend dat dit de solidariteit van het stelsel ondergraaft’.

Al in 2004 debatteerde de Tweede Kamer op initiatief van de SP over ‘Nederland Fraudeland’.  Daarin werden verbeteringen toegezegd en werd een betere aanpak beloofd.  Gesthuizen, die al jaren een betere bestrijding van fraude eist, vindt het nu de hoogste tijd dat het kabinet hier werk van maakt: ‘Keer op keer komt er een minister met sussende woorden, dat het wel meevalt of dat fraudebestrijding écht de aandacht heeft. Dat blijkt gewoon niet zo te zijn. Al jaren niet. Maar zeker in tijden van crisis, waarin fors moet worden bezuinigd, is het onaanvaardbaar wanneer we fraudeurs geen strobreed in de weg leggen. Ik wil van de minister, vooruitlopend op het debat, een duidelijke brief, waarin hij duidelijk maakt hoe fraude kan worden voorkomen en hoe de bestrijding van fraude verbeterd gaat worden. Dit kan zo niet langer.’

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …