Home Nederland Ploumen: meer actie tegen landmijnen nodig

Ploumen: meer actie tegen landmijnen nodig

Er moet internationaal meer actie komen om het gebruik van landmijnen uit te bannen en bestaande mijnenvelden te ruimen. Die oproep doet minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking donderdag op International Mine Awareness Day. Nog altijd maken landmijnen volgens schatting jaarlijks meer dan 100.000 slachtoffers en veroorzaken ze dat een enorme hoeveelheid grond ongebruikt blijft.

Nederland is één van de meest actieve landen ter wereld op dit gebied. ‘De meeste landen hebben inmiddels afgesproken geen landmijnen meer te leggen of produceren en eventuele voorraden te vernietigen. Het is hoog tijd dat die afspraak universeel wordt. De mijnen die er vaak al decennia liggen moeten zo snel mogelijk uit de grond zodat de lokale bevolking niet langer in angst hoeft te leven en de vaak vruchtbare grond nuttig kan gebruiken’, aldus Ploumen.

Met Nederlands geld worden in ontwikkelingslanden jaarlijks zo’n 11 miljoen vierkante meter grond mijnenvrij gemaakt. Nadat een gebied mijnenvrij verklaard is, steunt Nederland ook veelal de lokale bevolking om de grond op een goede manier in gebruik te nemen. Ook krijgt de bevolking voorlichting over gebieden die nog niet mijnenvrij zijn.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …