Home Economie Nederland in top 5 slimste economieën van Europa

Nederland in top 5 slimste economieën van Europa

Nederland stijgt dit jaar naar de vijfde plaats van meest innovatieve economieën van de Europese Unie. Dit blijkt uit de Innovation Union Scoreboard, de jaarlijkse ranglijst van innovatiekracht die de Europese Commissie maakt. ‘Deze mooie score laat zien dat de Nederlandse economie heel sterk is. Nederland hoort thuis in de top 5,’ aldus minister Kamp van Economische Zaken (EZ). ‘De innovatiekracht van onze bedrijven zorgen voor nieuwe producten en diensten en leveren inkomsten en banen in Nederland op.’

Goede samenwerking onderzoekers en ondernemers
Nederland is gestegen van de zevende naar de vijfde plaats, achter Zweden, Duitsland, Denemarken en Finland. De hoge score is te danken aan een hoog niveau van wetenschappelijk onderzoek, een goede samenwerking tussen onderzoekers en ondernemers en een stijgend aantal innovatieve MKB-bedrijven. Wat betreft uitgaven van bedrijven aan onderzoek en ontwikkeling blijft Nederland relatief gezien achter. Minister Kamp: ‘Daarom stimuleert het kabinet bedrijven meer in innovatie te investeren door belastingkorting te geven, regels te schrappen en meer durfkapitaal ter beschikking te stellen.’

Graadmeter concurrentiekracht
De ranglijst van de Europese Commissie is een belangrijke graadmeter om de concurrentiekracht van economieën te meten. De lijst wordt vaak vergeleken met die van het ‘World Economic Forum’, die naast innovatiekracht ook kijkt naar meer algemene indicatoren zoals de kwaliteit van infrastructuur en openbaar bestuur. Ook op deze ranglijst staat Nederland vijfde, achter Zwitserland, Singapore, Finland en Zweden.

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …