Home Nederland Steun aan mensenrechtenverdedigers prioriteit voor Nederland

Steun aan mensenrechtenverdedigers prioriteit voor Nederland

Nederland steunt mensenrechtenverdedigers en -organisaties in hun strijd voor respect voor de mensenrechten. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken noemde dit als een van zijn prioriteiten in zijn toespraak voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Timmermans: ‘Mensenrechtenverdedigers en -organisaties worden in toenemende mate dwarsgezeten en gecriminaliseerd. De onderdrukking van burgers, bloggers en journalisten neemt toe in grote delen van de wereld. Dit is simpelweg onacceptabel.’

Vrouwenrechten
Tweede prioriteit voor Timmermans is vrouwenrechten. Nederland neemt stelling tegen elk geweld tegen vrouwen – van verkrachting tot eerwraak en mensensmokkel – en Nederland komt op voor seksuele en reproductieve rechten en participatie van vrouwen. Timmermans: ‘Mannen moeten egoïstischer zijn en vrouwen meer rechten geven, omdat het de wereld vooruit helpt, en mannen daar ook van profiteren.’

Dezelfde sekse
Derde prioriteit zijn de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT). In zo’n 80 landen zijn relaties tussen mensen van dezelfde sekse strafbaar. In 7 landen geldt zelfs de doodstraf. ‘We moeten 3 dingen doen: acceptatie bevorderen, discriminatie bestrijden en een eind maken aan criminalisatie van homo’s.’

Hoge Commissaris
In Genève ontmoet Timmermans onder andere ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, mevrouw Pillay. Met haar bespreekt hij het tegengaan van discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Nederland behoort al jaren tot de grootste donoren van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Na zijn gesprek met Pillay heeft Timmermans een ontmoeting met ngo’s die actief zijn op het terrein van rechten voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Humanitaire noden
Timmermans spreekt ook met de president van het Internationale Rode Kruis over de humanitaire noden in Syrië en Mali, en met oud-secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, over de komende parlementsverkiezingen in Kenia.

Laad meer Nederland

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …