Home Economie Sterke stijging werkloosheid

Sterke stijging werkloosheid

De werkloosheid in Nederland neemt schrikbarende vormen aan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het UWV. De werkloosheid nam in januari 2013 toe met 21 duizend en kwam uit op 592 duizend personen. Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen met 29 duizend is toegenomen tot 369 duizend.

In januari was 7,5% van de beroepsbevolking werkloos. In december 2012 was dat nog 7,2 %. De laatste maanden is de werkloosheid sterk gestegen. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld per maand 19 duizend werklozen bij. Het aantal werkloze mannen steeg maandelijks gemiddeld met 11 duizend en het aantal werkloze vrouwen met 8 duizend. De werkloosheid nam in alle leeftijdscategoriën toe. Bij jongeren kwam het aandeel werklozen in januari uit op 15%, tegen ruim 13% in oktober 2012. Onder de 25- tot 45-jarigen steeg de werkloosheid in januari verder tot 6,7%, terwijl die bij de 45- tot 65-jarigen tot 6,4% toenam. Het aantal lopende WW-uitkeringen steeg in januari 2013 met 8,6%.

Vooral in de noordelijke provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel was de toename bovengemiddeld. Ook het aantal aan jongeren verstrekte uitkeringen en het aantal uitkeringen in de bouwnijverheid nam vergeleken met december 2012 meer dan gemiddeld toe. In januari werden er 74 duizend nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 45 duizend beëindigd. Er werden 21 duizend uitkeringen beëindigd vanwege werkhervatting, 47% van het totaal aantal beëindigde uitkeringen. Een jaar geleden was dat nog 51%.

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Slechte week voor de Graafschap na puntverlies tegen Jong AZ en GA Eagles

Afgelopen week had de Graafschap een slechte week; het eerste verlies dit seizoen was een …