Home Economie Nieuw exportrecord lichtpuntje voor de economie

Nieuw exportrecord lichtpuntje voor de economie

De Nederlandse goederenexporteurs hebben in 2012 voor 431 miljard euro uitgevoerd. Nooit eerder was de exportwaarde zo hoog. De exportgroei in het afgelopen jaar is echter grotendeels te danken aan toename van de wederuitvoer en hogere prijzen.

In 2012 was de exportwaarde 22 miljard euro hoger dan in 2011, een toename van ruim 5 procent. Ruim 3 procent hiervan is toe te schrijven aan volumegroei en het resterende deel aan hogere afzetprijzen. Circa tweederde deel van de waardegroei van 22 miljard euro kwam voor rekening van wederuitvoer, waaraan we relatief weinig verdienen. Het resterende deel betreft uitvoer van eigen makelij. Daarvan groeide het volume slechts 0,5 procent.

De minerale brandstoffen, zoals aardgas, ruwe aardolie en aardolieproducten, zijn de belangrijkste exportproducten. In 2012 bedroeg de exportwaarde hiervan 83 miljard euro, ruim 15 miljard euro meer dan een jaar eerder. Van deze waardegroei was het wederuitvoerdeel ruimschoots groter dan de export van in Nederland geproduceerde goederen.

Buiten Europa werden vooral goede zaken gedaan in Azië (Singapore, China en Taiwan) en Midden- en Zuid-Amerika (Brazilië en Mexico). Het afgelopen jaar wist het niet-Europese gebied het aandeel in de exportgroei te verdubbelen naar 44 procent. Van de tien landen met de grootste toename qua exportwaarde zijn er vier Europees. De export naar Duitsland, al jaren onze belangrijkste handelspartner, groeide het sterkst. Er werd voor circa 5,7 miljard euro meer aan goederen naar Duitsland uitgevoerd, een toename van 5 procent. Dit komt vooral door een flink hogere wederuitvoer van minerale brandstoffen. Ook naar het Verenigd Koninkrijk, België en Rusland werd beduidend meer uitgevoerd.

Laad meer Economie

Geef een reactie

Bekijk ook

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land l…