Home Limburg Kerkrade Nieuwbouw 19 energieneutrale woningen in Kerkrade

Nieuwbouw 19 energieneutrale woningen in Kerkrade

Aan de Burgemeester Savelberglaan in Kerkrade-Oost verrijzen 19 energieneutrale huurwoningen. Een primeur in Nederland! De woningen van HEEMwonen zijn extreem energiezuinig en wekken dankzij zonnepanelen, net zoveel elektriciteit op als de bewoners verbruiken. Er is al veel belangstelling voor dit unieke project. Medio 2013 zijn de woningen klaar.

Marjo Vankan, directeur Wijken, is enthousiast over dit nieuwbouwproject. ‘Wij hebben gekozen voor een uniek en uitgekiend concept waarbij het energieverbruik per saldo tot een minimum of zelfs 0 wordt gereduceerd. Elke woning krijgt zonnepanelen op het dak, die maar liefst 4.000 kWh per jaar kunnen opwekken. We maken maximaal gebruik van de gratis zonne-energie, door een zo groot mogelijk
dakoppervlak, een gunstige dakhelling en een perfecte situering van de woningen ten opzichte van de zon.

Ruime, extreem geïsoleerde woningen
Elke woning heeft drie slaapkamers, een ruime zolder en een tuin. De helft van de woningen heeft een garage. De vloeren, gevels en daken zijn extreem goed geïsoleerd (energielabel A++) en de woning krijgt triple-glas. Er komen screens bij de ramen van de voorgevel om de zon buiten te kunnen houden. Op de buitengevel komt stucwerk met reliëf. Dit bespaart energie en zorgt voor een fris uiterlijk.

HEEMwonen gaat het energieverbruik van de 19 woningen monitoren. ‘We hebben berekend dat bewoners met een bewust energieverbruik jaarlijks quitte spelen: de zonnepanelen wekken evenveel elektriciteit op als het verbruik. Een bewoner betaalt dan alleen het vastrecht. Het is zelfs mogelijk dat een bewoner meer energie opwekt dan hij verbruikt. Bewoners gaan elektrisch koken en verwarmen. Een gasaansluiting en de vastrechtkosten voor gas vervallen daardoor. Ook dat scheelt in de portemonnee. Uiteraard willen wij graag weten of onze berekeningen kloppen. Ook zijn wij benieuwd naar de ervaringen met elektrisch verwarmen van de woning in plaats van verwarmen met gas. Vandaar dat wij een vinger aan de pols houden. We zorgen dat de informatievoorziening naar de nieuwe bewoners op orde is en meten periodiek het energieverbruik. Dankzij de extreem lage energiekosten blijven de totale woonlasten laag. Daar gaat het ons om’

De nieuwbouw is in volle gang. Omstreeks de bouwvak zijn de woningen klaar. De woningtoewijzing vindt binnenkort plaats.

Laad meer Kerkrade

Geef een reactie

Bekijk ook

Nieuwe burgemeester in Kerkrade

Mevrouw dr. P. Dassen-Housen (Petra) is benoemd tot burgemeester van Kerkrade. De benoemin…