Home Groningen Burgemeeste van Haren neemt ontslag naar aanleiding van Project X-rellen

Burgemeeste van Haren neemt ontslag naar aanleiding van Project X-rellen

Burgemeester Rob Bats van Haren heeft dinsdagavond aan het begin van de raadsvergadering zijn ontslag aangeboden aan de raad. Aan het begin van de vergadering las Bats een verklaring voor, waarin hij aankondigde per 1 april te stoppen met zijn burgemeesterschap. Later in de vergadering draaide hij deze datum terug en gaf hij aan aan te blijven tot er een geschikte vervanger is gevonden. Bats gaf aan dat hij met het ontslag verantwoording neemt voor de rellen rondom Project-X.

Project-X, ofwel de Facebookrellen, was er op 21 september de oorzaak van dat duizenden jongeren het dorp in de provincie Groningen gebruikten om te rellen. Vele toegestroomde jongeren reageerden op de oproep op Facebook, waarin de 15-jarige Merthe per ongeluk een open uitnodiging stuurde voor haar verjaardagsfeestje. Een bekende van het meisje stuurde de uitnodiging door naar anderen, waarna een kettingeffect ontstond.

Burgemeester Bats had vorige week woensdag na het rapport van de commissie onder leiding van Job Cohen zijn conclussies al getrokken. Hij wilde echter tot de raadsvergadering wachten om de raad als eerste in te lichten. Bats zei ervan overtuigd te zijn niet meer de volledige steun en draagvlak te hebben om de enorme uitdagingen, die er liggen, aan te kunnen gaan.

Korpschef Oscar Dros van de politie Noord-Nederland blijft gewoon in functie. Dros zegt kennis genomen te hebben van het ontslag van Bats en dit te respecteren. Dros heeft echter zelf besloten aan te blijven en aan de slag te gaan met de verbeterpunten die hij met het korps heeft besproken. Ook de rest van het college van Haren blijft volgens locoburgemeester Theo Sieling van Haren ongewijzigd.

Laad meer Groningen

Geef een reactie

Bekijk ook

Groningen – Brandend voorwerp gegooid naar woning Padangstraat

Maandagavond 28 november kreeg de politie de melding van een brand aan de Padangstraat in …