Home Limburg Rechter vernietigt vergunning gigastal

Rechter vernietigt vergunning gigastal

De Raad van State heeft de vergunning voor de eerste gigastal van Nederland vernietigd. Wakker Dier tekende eind vorig jaar met vele omwonenden beroep aan tegen de vergunning voor deze eerste ‘gigastal’ van Nederland in het Limburgse Grubbenvorst. De provincie Limburg heeft de bevolking onvoldoende geïnformeerd over de bouwplannen, stelt de Raad van State. Daardoor zijn omwonenden gedupeerd. Ze hadden te weinig kans om bezwaar te maken. Er was een vergunning verleend om in de gigastal 1,1 miljoen plofkippen en 35.000 varkens te gaan houden. Het bedrijf wordt meer dan 10 maal groter dan de grens waarboven van een megastal gesproken wordt. De varkens worden dieronvriendelijker gehuisvest dan de minimumnorm van veel supermarkten. De 1,1 miljoen kippen zijn de omstreden plofkippen. Oud-staatssecretaris Bleker noemde de gigastal een exces, maar ondernam niets tegen de bouw. Eerder ontstond al ophef nadat uit onderzoek van Wakker Dier was gebleken dat het bedrijf diverse subsidies van in totaal 2,1 miljoen euro toegezegd had gekregen.

Omwonende waren verontwaardigd dat de Provincie een vergunning heeft verleend en dat de politiek hier geen stokje voor heeft gestoken. Oud-staatssecretaris Bleker sprak afgelopen zomer nog het voornemen uit om stallen voor meer dan 10.000 varkens en 240.000 kippen te verbieden. Hij schoof het besluit hiertoe echter door naar een volgend kabinet, maar het huidige kabinet lijkt er geen haast mee te maken. De gigastal wordt 7 tot 10 keer groter dan de ‘Bleker-grens’ en 11 keer groter dan de gebruikelijke definitie van een megastallen. Afgelopen najaar bleek uit cijfers van het CBS dat nu al 300 stallen boven de Bleker-grens zitten en dat dit aantal snel groeit.

De provincie Limburg heeft in augustus de vergunning voor het gigabedrijf verleend. Het betreft 2 aparte vergunningen: één voor het varkensdeel en één voor het kippendeel van de gigastal. De Raad van State heeft beide vergunningen nu vernietigd omdat deze onvoldoende in de omgeving bekend zijn gemaakt; zelfs minder dan wettelijk verplicht. Hierdoor hebben omwonenden mogelijk de periode dat bezwaar kon worden gemaakt, gemist en is hiermee hun kans op inspraak verkeken. De Provincie zal nu opnieuw moeten beoordelen of de vergunning verleend kan worden en deze dan opnieuw bekend moeten maken. Eerder vernietigde de Raad van State al vele vergunningen voor uitbreidingen van veebedrijven na beroepszaken van Wakker Dier. Regionale overheden blijken vaak te gretig vergunningen af te geven, in strijd met (milieu)wetgeving.

Laad meer Limburg

Geef een reactie

Bekijk ook

Venlo – Politie stelt onderzoek naar schietincident

De politie stelt een onderzoek in naar een schietincident dat donderdagmiddag plaatsvond o…