Home Friesland Drachten Turborotondes bij Wâldwei Drachten

Turborotondes bij Wâldwei Drachten

De op- en afritten van de Wâldwei (N31) ten noorden van Drachten worden omgevormd tot twee turborotondes. In 2014 gaan Rijkswaterstaat, provincie Fryslân en gemeente Smallingerland ermee aan de slag. Het gaat om de aansluiting van de Wâldwei (N31) op de Noorderhogeweg en de Litswei (N369). Met de turborotondes willen de partijen de kruispunten veiliger maken en de doorstroming van het verkeer verbeteren.

Tussen 2007 en 2011 telde de politie bij de op- en afritten 30 ongevallen. Meestal alleen met materiële schade als gevolg, soms ook met letsel. Daarnaast ontstaan in de spits regelmatig lange wachtrijen op de afritten van de autoweg. Een turborotonde kan uitkomst bieden. Een turborotonde is een rotonde met meerdere rijstroken waar automobilisten van tevoren de juiste rijstrook moeten kiezen. Hierdoor is de doorstroming op een turborotonde beter dan op een normale rotonde. Bovendien ligt de snelheid van het verkeer lager bij een rotonde dan bij een kruispunt, waardoor de kans op ongevallen afneemt.

De aansluiting van de N31 op de N369 is een knooppunt waar de wegen van de drie overheden samenkomen. De Wâldwei (N31) is in eigendom van Rijkswaterstaat en de Litswei (N369 richting Rottevalle) is van de provincie. De gemeente is eigenaar van de Noorderhogeweg (N369 richting Drachten).

Aan de noordkant van het viaduct Nijtap ligt nu een carpoolterrein van de provincie Fryslân. Dit carpoolterrein moet wijken voor de aanleg van de turborotonde. Tegenover de zuidelijke op- en afrit zijn plannen voor een nieuw en groter carpoolterrein. Tussen het carpoolterrein en de nieuwbouwwijk Vrijburg wordt een fietspad aangelegd. Daarnaast is het plan om hier een transferium voor het openbaar vervoer te maken. Dit is onderdeel van het ‘Investeringsprogramma Bestemming Drachten’ dat de gemeente bij de provincie heeft ingediend. Het carpoolterrein moet een overstappunt worden waar mensen gemakkelijk van vervoersmiddel kunnen wisselen. De overheden betalen gezamenlijk 2,1 miljoen voor de aanleg van de turborotondes en het carpoolterrein.

Laad meer Drachten

Geef een reactie

Bekijk ook

Vermist – Lusmary Fermina

De 14-jarige Lysmary is sinds 11 februari 2024 16:15 uur vermist uit Leeuwarden Zij is het…