Home Zeeland Goes Faillissementsgolf treft Zeeland

Faillissementsgolf treft Zeeland

In Zeeland is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2013 explosief gestegen. Dit blijkt uit cijfers die Faillissementsdossier.nl bekend heeft gemaakt. In totaal telde Zeeland in de eerste drie maanden 100 faillissementen. Dat is een toename met maar liefst 156 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2012. In de meeste andere provincies steeg het aantal faillissementen aanzienlijk minder.

De exacte oorzaak van de groei is onduidelijk. Mogelijk is er sprake van een naijleffect. “Zeeuwse ondernemers zijn voor 80 procent familiebedrijven. Die hebben van nature wat meer vet op de botten. Nu de crisis aanhoudt, beginnen zij het ook te merken”, meent Marc Volleman van de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland.

Volleman heeft nog een tweede mogelijke verklaring: de eenzijdige structuur van de Zeeuwse economie. De provincie heeft veel dienstverleners in het midden- en kleinbedrijf die zich richten op de industrie. Die heeft het momenteel zwaar in Zeeland. Binnen korte tijd legden twee grote bedrijven het loodje: Zalco en, meer recent, fosforproducent Thermphos. “Mogelijk heeft dat doorgewerkt”, suggereert de woordvoerder. In totaal steeg het aantal faillissementen in Nederland in het eerste kwartaal van 2013 met 11 procent tot een recordaantal van 3408.

De ICT kreeg de hardste klappen. In deze sector steeg het aantal bedrijven dat onderuit ging met een kleine 40 procent. De totale ICT-markt daalde vorig jaar 0,5 procent. Vooral dienstverleners en leveranciers van hardware en kantoortechnologie hadden een slecht jaar. Voor 2013 rekent de branche op een bescheiden groei.

Ook de bouw heeft het nog steeds zwaar. Binnen deze sector gingen in de eerste drie maanden van dit jaar 494 bedrijven failliet, een stijging met 30 procent ten opzichte van vorig jaar. Na Zeeland beleefde ook Groningen dit jaar een slechte start. In de noordelijke provincie steeg het aantal faillissementen met 83 procent tot 146. In Limburg daarentegen nam het aantal bedrijven en privé-personen dat bankroet ging licht af.

Laad meer Goes

Geef een reactie

Bekijk ook

Vlissingen – Twee slachtoffers naar ziekenhuis na verkeersongeval, bestuurder aangehouden

Twee inzittenden van een auto zijn dinsdagavond 13 februari gewond geraakt na een aanrijdi…