Home Friesland Heerenveen Het leven van een voetbalsupporter is zwaar

Het leven van een voetbalsupporter is zwaar

Afgelopen weekend bleek maar weer eens dat het leven van een voetbalsupporter zwaar is. Feyenoord-supporters bijvoorbeeld konden zondagmiddag tot half drie de hele wereld aan. Er werd hardop gedroomd over de Coolsingel. Negentig minuten later bleek er niets meer van deze droombeelden over. Ineens was er weer angst. Doodsangst. Voor PSV. Zelfs zonder Mark van Bommel en een rechtsback.

In Twente is de situatie nog zorgwekkender. Er werd in 2013 nog geen enkele wedstrijd gewonnen. Zelfs niet tegen degradatiekandidaten PEC Zwolle en Willem II. Alsof dat nog niet erg genoeg is, worden de Tukkers ook nog eens geconfronteerd met een dodelijk speelschema, waarin FC Twente het onder meer moet opnemen tegen Ajax, Heerenveen en Vitesse. Niet echt een schema waar je als supporter lekkerder van gaat slapen.

Het grootste medeleven heb ik echter niet met Feyenoorders of Twentenaren, maar met supporters van Heerenveen. Zelden maakte een club zo’n vrije val als zij. Vorig seizoen eindigden de Friezen nog knap vijfde en had het met Oussama Assaidi, Bas Dost en Luciano Narsingh de leukste voorhoede van het land. Hun aanwezigheid was één van de hoofdredenen voor Marco van Basten om deze zomer bij Heerenveen zijn trainersloopbaan een nieuw leven in te blazen.

Enkele maanden later vraag je je af of Van Basten niet enorme spijt heeft van zijn Friese avontuur. Zijn club staat veertiende, op slechts een punt van de gevreesde nacompetitieplek. Als je kijkt naar de huidige selectie is die lage klassering goed verklaarbaar. Naast voorhoedespelers Assaidi, Dost en Narsingh vertrokken ook basisspelers Michel Breuer, Viktor Elm en Daryl Janmaat afgelopen zomer uit Heerenveen. De pijnlijke constatering is dat hun opvolgers er helemaal niets van bakken. Van alle aanwinsten lijkt alleen Alfred Finnbogason ooit een stap hogerop te kunnen maken.

De IJslander zou daarmee de traditie voort kunnen zetten van spelers die als grote onbekenden binnenkwamen, maar als bekende namen het Abe Lenstra Stadion verlieten voor een topclub, zoals dat eerder gebeurde met Klaas-Jan Huntelaar, Ruud van Nistelrooij en Jon Dahl Tomasson.

Het erge is dat in de huidige Heerenveen-selectie alleen Finnbogason, nadat eerder deze week bekend werd gemaakt dat Filip Đuričić verkocht is aan Benfica, nog restwaarde heeft, terwijl de club het daar juist altijd van moest hebben. De voortekenen lijken niet veel beter. Afgelopen weekend werd Riemer van der Velde (verantwoordelijk voor eerder genoemde aankopen) namelijk ontslagen als scout.

De manier waarop de oud-preses ontslagen werd is schrijnend. Van der Velde hoorde middels een telefoontje dat Heerenveen niet langer gebruik wilde maken van zijn diensten. Dat schopt tegen het zere been van de supporters. Een erevoorzitter behandel je niet als een beschimmelde sûkerbôle. Zeker niet als die erevoorzitter Van der Velde heet.

De supporters hebben dan ook aangekondigd in opstand te komen. En dat is toch wel revolutionair te noemen. De sympathieke Heerenveen-supporters mokten namelijk nooit. Tot nu dus. Nu maken zelfs oernuchtere Friezen zich kwaad over de gang van zaken bij hun club. Misschien is dat wel het ergste van deze hele affaire. Leuk hè, supporter zijn?

Laad meer Heerenveen
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Superstart van Superboeren in 2020!

De superboeren kennen in 2020 een superstart! 9 punten uit 3 wedstrijden; een ongekende lu…