Home Zuid-Holland Rotterdam Grootschalige renovatie gelijkrichtstations metro

Grootschalige renovatie gelijkrichtstations metro

De Rotterdamse metro bestaat 45 jaar en wordt dagelijks gebruikt door 300.000 reizigers. Met de recente uitbreiding van het metronet door de Randstadrail en de komst van de Hoekselijn in 2017 verwacht de RET de komende jaren een toename van het aantal reizigers. Daarom wordt op dit moment gewerkt aan de renovatie van stations en het metrospoor. Maar ook het elektriciteitsnetwerk waarop de Rotterdamse metro rijdt, wordt klaar gemaakt voor de toekomst.  Afgelopen jaar zijn de gelijkrichtstations op de D-lijn vanaf Rotterdam Centraal tot aan metrostation Tussenwater gerenoveerd. Door de renovatie van deze gelijkrichtstations verwacht de RET minder stroomstoringen en kan een eventuele storing sneller worden opgelost. Daarom zullen metroreizigers in de toekomst minder last van stroomstoringen hebben. 

De zeven gelijkrichtstations die gerenoveerd zijn staan naast het spoor en zorgen voor de elektriciteitstoevoer op de metrobaan. Het gelijkrichtstation werkt als een enorme adapter en maakt van 10.000 volt hoogspanning 750 volt gelijkspanning. Deze 750 volt gaat naar de metrobaan, daar pakt de metro de elektriciteit van de zogenoemde derde rail. Dankzij deze elektriciteit kan de metro rijden. Omdat de gelijkrichtstations gebouwd zijn rond 1960 waren de installaties verouderd. Bij een storing moesten medewerkers naar het gelijkrichtstation toe om de spanning weer aan te zetten. Nu is de installatie bij kleine storingen in eerste instantie  zelfherstellend , waarbij  bij grotere storingen de operator  bij de Centrale verkeersleiding van de RET kan  zien waar de storing zich in het netwerk bevindt en kan hij in veel gevallen op afstand de spanning weer aanzetten. Dit betekent een enorme tijdswinst voor de RET en daarom minder overlast bij verstoringen voor de reiziger. 

De werkzaamheden aan deze gelijkrichtstations hebben zowel overdag als  ’s nachts plaatsgevonden waarbij het dagelijkse metroverkeer hier geen last van heeft ondervonden. De aankomende jaren staat de renovatie van de oudere gelijkrichtstations op de B en C lijn gepland, welke in later stadium zijn aangebracht dan de gelijkrichterstations van de D-lijn.

Laad meer Rotterdam

Geef een reactie

Bekijk ook

Rotterdam – Aanhoudingen na geweld tegen agenten aan de Van Meekerenstraat in Rotterdam

Zondag 11 februari rond half 1 hebben twee mannen, een 41-jarige Rotterdammer en een 38-ja…