Home Overijssel Twente Handhavingsactie illegale horeca Dinkelland

Handhavingsactie illegale horeca Dinkelland

De gemeente Dinkelland heeft 30 locaties in de gemeente Dinkelland bezocht om te kijken of er mogelijk een schuur of bergruimte gebruikt wordt als feestschuur. Naar aanleiding van deze controles hebben acht eigenaren een preventieve last gekregen. Dit betekent dat als ze toch een feest organiseren, ze een dwangsom moeten betalen. Twee eigenaren moeten voorzieningen treffen in hun eigendom zoals bijvoorbeeld het verwijderen van tafels, stoelen, een bar en feestverlichting.

De gemeente heeft de controles uitgevoerd naar aanleiding van een gesprek met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM). Deze instanties gaven aan dat in de gemeente Dinkelland een aantal schuren en ruimtes in boerderijen en verenigingsruimten verhuurd wordt voor feesten en partijen. Hier wordt ook drank geschonken. De KHN vindt dit niet eerlijk tegenover de gevestigde horeca die veel moet investeren om aan allerlei eisen te voldoen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid en hygiëne. Ook moet het bestemmingsplan een horeca toestaan. De gemeente heeft alle adressen die door beide instanties zijn aangeleverd gecontroleerd.

De gemeentelijke controleurs zijn vooral ook geschrokken van het gebrek aan veiligheid van de mensen die in de ruimtes zijn. Vaak voldoen de ruimtes op geen enkele manier aan brandveiligheid en hangen er niet geïmpregneerde gordijnen en feestverlichting. De gemeente wil deze onveilige situaties dan ook op korte termijn oplossen. Daarom heeft de gemeente nu maatregelen getroffen en de mensen aangeschreven bij wie geconstateerd is dat ze de wet- en regelgeving overtreden.

Burgemeester Cazemier over de controles: “In mijn ogen gaat veiligheid boven alles. Uit de controles komt naar voren dat veel locaties waar feesten plaatsvinden niet veilig zijn voor de mensen die op het feest zijn. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, staat binnen no time de locatie in lichterlaaie. Niet iedereen zal op tijd kunnen vluchten en aan dit soort scenario’s wil ik niet denken. Ook kan ik mij vinden in het standpunt van de KHN en de BEM dat het niet eerlijk is dat overal binnen de gemeente ruimtes verhuurd worden die hier niet voor bestemd zijn. De horeca moet aan steeds meer eisen voldoen en hiervoor investeringen doen en de nodige papieren bezitten. Daarom vinden wij als gemeente dat het gebruik van dergelijke feestschuren moet stoppen en wij hierop moeten toezien”

Laad meer Twente

Geef een reactie

Bekijk ook

Hengelo – Gezocht – Wie zijn verantwoordelijk voor woningoverval?

Een vrouw werd op donderdag 24 september overvallen in haar woning aan de Meidoornstraat. …