Home Noord-Holland Amsterdam Amsterdam – Politie verricht aanhouding na bezit zwaar vuurwerk

Amsterdam – Politie verricht aanhouding na bezit zwaar vuurwerk

De politie heeft vrijdagavond 3 november een verdachte aangehouden in verband met het bezitten van zwaar vuurwerk. Het betreft een 19-jarige man uit Amsterdam.

Vrijdagavond heeft de politie een 19-jarige man gecontroleerd, waarbij er 30 cobra’s in zijn auto is aangetroffen. Na onderzoek trof de politie nog eens ruim 390 Cobra’s aan in de kelderbox van de verdachte. Het opslaan van dit illegale zware vuurwerk in de kelderbox heeft een oveilige situatie gecreëerd voor omwonenden. Alle Cobra’s zijn in beslag genomen en worden vernietigd. In het bezit zijn van tweehonderd Cobra’s of meer zou kunnen leiden tot een gevangenisstraf van minimaal 9 maanden.

De man is inmiddels heengezonden. Hij blijft verdachte en zal zich later moeten verantwoorden.

Tijdens de verkoopafspraak was ook een 18-jarige man uit Amsterdam aanwezig. Dit betrof een vriend van eerdergenoemde verdachte. Hij is ook aangehouden, aangezien de man wist dat zijn vriend de Cobra’s wilde verkopen. Dit is strafbaar en er is dan ook een proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Deze persoon is inmiddels heengezonden. 

 

Vuurwerk in de afgelopen decennia steeds zwaarder en gevaarlijker geworden
Vuurwerk is in de afgelopen decennia steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Hierdoor vormt het de laatste jaren een toenemend maatschappelijk probleem door milieuschade, letsel en zelfs doden. Vuurwerk met de kracht van explosieven wordt gebruikt voor aanslagen en bedreigingen. Maar ook om hulpverleners en handhavers te belagen. De handel in dit vuurwerk is een steeds lucratiever verdienmodel voor criminelen en hun netwerken geworden. Dat levert gevaar op voor de samenleving.

 

Aanpak politie
Het is onze taak als politie om de handel in verboden vuurwerk – al dan niet in het buitenland gekocht – op te sporen en aan te pakken. Kopers van dit vuurwerk lopen het risico op een fikse boete en een aantekening in hun strafblad. Is er bijvoorbeeld sprake van bedreiging of vernieling, dan zijn de straffen hoger.

Onze aanpak is erop gericht om te voorkomen dat zwaar explosief vuurwerk op straat komt. De afgelopen jaren leidde dat onder meer tot megavangsten in Duitsland en tot het uit de lucht halen van handelsnetwerken via Telegram.

 

Melden helpt
We kunnen opsporen, we kunnen handhaven, maar 100% voorkomen dat deze explosieven, die de kracht hebben van een handgranaat, misbruikt worden, kunnen we niet. Het is belangrijk dat we als samenleving inzien dat dit vuurwerk zijn onschuld kwijt is. De handel en opslag van verboden vuurwerkexplosieven levert levensgevaarlijks situaties op. Heeft u hierover informatie: meld dit bij de politie via 0900-8844. Dat kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Als u informatie heeft over extreme vuurwerkknallen: doe melding via uw gemeente.

Lees hier meer over illegaal zwaar vuurwerk.

Laad meer Amsterdam
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Purmerend – Man overleden na schietincident Purmerend, andere man zwaargewond

Bij het treinstation van Purmerend aan de Stationsweg heeft maandag 12 februari rond 20.05…