Home Noord-Holland Amstelveen Grotere omzet luchtvaart 2012

Grotere omzet luchtvaart 2012

Aantallen passagiers

De omzet van de luchtvaartbedrijven steeg in 2012 met 8 procent tot bijna 11 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend maakte. Toegenomen passagiersaantallen en doorberekende brandstofprijzen stuwden de omzet omhoog. De Nederlandse luchthavens zetten in 2012 circa 3 procent meer om.

Ongeveer 80 procent van de omzet komt voor rekening van het passagiersvervoer. Het aantal vliegpassagiers steeg in 2012 tot bijna 56 miljoen, ruim 3 procent meer dan in 2011. De luchthaven Schiphol brak records en verwerkte maar liefst 51 miljoen reizigers. Nooit eerder zag de luchthaven zoveel passagiers in één jaar. In 1980 reisden nog maar 10 miljoen passagiers via Schiphol, in 2002 werd de grens van 40 miljoen doorbroken. Bij de overige luchthavens groeide het passagiersvervoer in het afgelopen jaar maar liefst met 12 procent.

In 2012 werd minder vracht vervoerd dan in 2011. De hoeveelheid luchtvracht daalde met ruim 3 procent tot 1,5 miljoen ton. Hoofdoorzaak van deze krimp is de slechte wereldhandel. Schiphol blijft binnen Europa één van de meest toonaangevende vrachtluchthavens.

Laad meer Amstelveen

Geef een antwoord

Bekijk ook

Amsterdam – Getuigen gezocht van overval

Op woensdag 22 maart heeft een onbekende man een winkel aan de Derkinderenstraat in Nieuw-…