Home Gelderland Achterhoek Politie waarschuwt voor computeroplichters

Politie waarschuwt voor computeroplichters

De politie krijgt met enige regelmaat meldingen binnen van mensen waaruit blijkt dat er wordt geprobeerd om ze telefonisch of via de computer op te lichten. Afgelopen weekend werd een vrouw thuis gebeld door iemand die vertelde dat ze van Windows was en dat er fouten in de computer zaten. Zij kon ze telefonisch helpen oplossen. De vrouw moest achter de computer gaan zitten en enkele codes in toetsen. Daarna werd de computer overgenomen en werden er codes ingetoetst zonder dat ze zelf iets deed.

Strafbaar

Na deze commando’s verscheen er plotseling een scherm waarin stond dat het strafbaar was om Windows niet te updaten. Ze zou een boete kunnen krijgen. De vrouw aan de lijn, die vertelde dat ze vanuit Engeland belde namens Windows, zei dat ze 150 euro moest overmaken. Voor dat bedrag zou Windows vijf jaar lang ‘up to date’ worden gehouden. Toen de vrouw zei dat ze daar niet voor voelde, zakte de prijs naar 100 euro. Omdat ze toen de zaak niet vertrouwde heeft ze de verbinding verbroken.

Laad meer Achterhoek

Geef een reactie

Bekijk ook

Vlissingen – Twee slachtoffers naar ziekenhuis na verkeersongeval, bestuurder aangehouden

Twee inzittenden van een auto zijn dinsdagavond 13 februari gewond geraakt na een aanrijdi…