Home Noord-Holland Amstelveen Keizer Karel College tweede bij finale Technasium TOP Award 2013

Keizer Karel College tweede bij finale Technasium TOP Award 2013

Het team van het Keizer Karel College uit Amstelveen heeft zaterdag de tweede prijs in de wacht gesleept tijdens de finale van de Technasium TOP Award 2013 in Utrecht. Het Zernike College uit Haren won de eerste prijs, Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee werd derde.

De Technasium TOP Award is een initiatief van Stichting Technasium en Bureau TOP, dat havo/vwo- leerlingen uit het tweede jaar uitdaagt een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Die opdracht draait om oplossingen die goed zijn voor mens en/of milieu: de teams bedachten dit jaar in opdracht van Wetsus intelligente technische toepassingen tegen waterverspilling. De teams ontwerpen en bouwen hun oplossingen zelf. Na een schoolstrijd met een recordaantal van 764 teams van ruim 60 Technasiumscholen deden aan de finale de beste veertien teams mee.

Tijdens de tweedaagse finale maakten de teams in twaalf uur een presentatie én bouwden ze een demonstratiemodel. Na twee dagen knippen, plakken, zagen, solderen, lijmen, construeren en testen kwam de sensortegel van het Harense Zernike College als beste uit de bus. “Waarom bestaat dit nog niet”, vroeg de jury zich af. Het Keizer Karel College uit Amstelveen verdiende zilver met de Wake-up Sense Shower, een opvallende vinding die diverse zintuigen prikkelt van de nog slaperige ochtendmens. “Psychologie en techniek gecombineerd, een bijzondere gedachtegang”, vond de jury.

De derde prijs was voor de condenstoren van Pontes Pieter Zeeman uit Zierikzee. De jury prees het besparingspotentieel van opgevangen condens en was onder de indruk van het goed werkende demonstratiemodel. De Smart Farm van RSG ’t Rijks uit Bergen op Zoom verdiende de publieksprijs. Het team bedacht een vochtigheidsmeter die bij het beregenen van akkers veel water bespaart.

Eerdere edities van de Technasium TOP Award leverden onder meer bijzondere oplossingen op voor mensen met een functiebeperking, bruikbare ideeën voor veiliger fietsen en slimme aanpassingen in huis waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen.

Het Technasium is een onderwijsstroom voor havo en vwo. In de formule van het Technasium staat het nieuwe examenvak Onderzoek en Ontwerpen centraal. Leerlingen maken op het Technasium kennis met de moderne wereld van bèta en techniek.

De uitslag van de finale van de Technasium TOP Award 2013:
1. Zernike College, Haren
2. Keizer Karel College, Amstelveen
3. Pontes Pieter Zeeman, Zierikzee
Publieksprijs: RSG ’t Rijks, Bergen op Zoom

Laad meer Amstelveen

Geef een antwoord

Bekijk ook

Vermist – Gerrit Vreeken

Meneer Vreeken heeft alzheimer en is lopend van huis weg gegaan. Hij is voor het laatst (2…