Home Noord-Holland Hilversum Celstraffen geëist naar aanleiding van schieten op Hilversums café

Celstraffen geëist naar aanleiding van schieten op Hilversums café

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen van 40 en 21 jaar respectievelijk zes jaar en achttien maanden cel geëist voor hun betrokkenheid bij een schietpartij in Hilversum in september 2015. Bij dit incident werd met een automatisch wapen op een vol café geschoten. Hierbij vielen wonder boven wonder geen slachtoffers. Tegen de vermoedelijke schutter die vandaag ook voor de rechtbank in Lelystad moest verschijnen, is nog geen straf geëist. Hij staat later deze week ook nog terecht voor drugsdelicten, waarna de officier van justitie tot een gecombineerde strafeis zal komen.

In de nacht van 4 op 5 september 2015 vonden bij een café aan de Havenstraat in Hilversum twee incidenten plaats. Niet lang nadat een van de verdachten de kroeg was uitgezet, keerde deze met de twee andere verdachten in een auto terug naar de Havenstraat. Daar aangekomen sloeg hij meermalen met een hakmes in op de in allerijl gesloten deur van het café. Eenmaal vertrokken keerde de rust voor korte tijd terug, waarna de mannen opnieuw in de auto terug kwamen. Ditmaal richtte de man die eerder het kapmes hanteerde met een pistoolmitrailleur op de gevel van de volle kroeg. Doordat de geopende deur van de nog rijdende auto terug klapte tegen een container, raakte de schutter uit balans en troffen de kogels het naastgelegen pand.

De gealarmeerde politie hield na een achtervolging twee mannen aan. Een van hen gooide tijdens zijn vlucht het wapen weg. De vermoedelijke schutter werd na onderzoek aangehouden.

De twee mannen van 40 en 21 jaar stellen dat zij de schutter niet kenden en dat zij door hem onder bedreiging van het wapen gedwongen zijn hem te faciliteren. Dit verhaal wordt door de officier van justitie echter als ongeloofwaardig gezien. De 40-jarige man die de auto bestuurde is daarom medeplichtigheid aan de schietpartij ten laste gelegd. Hij bracht de schutter en het wapen immers naar het café. Ook krijgt hij het bezit van verboden wapen aangerekend. Wat betreft de 21-jarige man acht de officier alleen verboden wapenbezit bewezen.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie tijdens zoekingen op aanwijzingen voor het bezit van en de handel in verdovende middelen door de schutter. Dinsdag 13 juni worden deze feiten behandeld. Behalve de schutter staan dan ook nog drie andere verdachten terecht. Indien noodzakelijk loopt deze zitting door op donderdag 15 juni.

Laad meer Hilversum
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Alkmaar – Sok met drugs in onderbroek

Een 21-jarige man uit Alkmaar is zondag rond 19.00 uur op de Rogier van der Weydestraat in…