Home Noord-Brabant Helmond Preventieavond tegen woninginbraken in de Rijpelberg

Preventieavond tegen woninginbraken in de Rijpelberg

Hij ‘wilde bij de mensen binnen komen’ deze avond en ‘contact met ze maken’. Ex-inbreker Evert Jansen gaf donderdagavond in wijkgebouw De Brem een presentatie aan bewoners van de Rijpelberg over het belang van inbraakpreventie en het melden van verdachte zaken bij de politie. En ‘binnen’ kwam hij bij de bezoekers van de avond. Letterlijk zelfs.

Eerder op de dag was Evert, verbonden aan Stichting Veiligheid & Preventie en bekend van het AVRO-programma ‘De Inbreker’, namelijk met zijn fototoestel de wijk in gegaan. Hij liep schuurtjes binnen die niet afgesloten bleken, trof sleutels aan op fietsen, scooters en zelfs achterdeuren. Meerdere bewoners werden verrast toen Evert bij ze aanbelde en hen de eigen sleutels overhandigde. “Dat is toch schrikken, zo’n vreemde vent die zo simpel aan je sleutels is gekomen. Hoe dichtbij kun je komen?” Ook zag hij ladders langs achterdeuren staan. “Kom maar binnen, hoor ik zo’n trap roepen!”

Op deze manier werden de bewoners van de Rijpel geconfronteerd met hun eigen onachtzaamheid. Hier en daar werd in de zaal wel eens gelachen, want Jansen kan smakelijk vertellen, maar meestal was het muisstil en overheerste het ongeloof. Hoe makkelijk we het inbrekers vaak zelf maken. Door nog steeds touwtjes uit brievenbussen te laten hangen en niet de politie te bellen als iemand zich verdacht bij woningen op houdt. Zo bleef een bewoonster rustig doorwerken in haar tuin, terwijl Evert opzichtig foto’s nam van het huis van haar buren en de deuren even probeerde. Zijn boodschap: “Ik zie dit overal, ze is heus niet de enige. Blijf mensen aanspreken! Het is úw wijk!”

Een boodschap die de politie van harte ondersteunt. De avond in De Brem was een initiatief van wijkagenten Henry van Dongen en Francisca Kamphuis en de medewerkers van het Woning Inbraken Team (WIT) in Helmond. Natuurlijk is goed hang en sluitwerk belangrijk, maar er zijn heel veel simpele maatregelen die mensen kunnen nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Henry van Dongen: “De politie doet er alles aan om een inbraak op te lossen als die eenmaal gepleegd is, maar voorkomen blijft beter dan genezen. Een inbraak heeft een enorme impact. Ze hebben aan jouw spullen gezeten!” Marc de Wit van het inbrakenteam vult aan: “Ziet u iets verdachts, meld dat dan bij de politie. We hebben liever dat u een keer teveel belt, dan één keer te weinig. Spreek elkaar ook aan: ziet u dat bij de buren de achterdeur een hele dag open staat of dat kliko het wel heel makkelijk maakt om bovenop het schuurtje te klimmen, zeg er dan wat van. Hier vind u meer preventietips.

Door de politie werden tijdens deze avond ook de cijfers van woninginbraken in de Rijpelberg gepresenteerd. En die bevatten goed nieuws. In 2011 waren er nog 75 inbraken in de buurt, in 2012 was dat gedaald naar 49. Maar dat zijn er nog steeds veel en met de boodschap van de avond in het achterhoofd: laten we het met zijn allen de inbrekers zo moeilijk mogelijk maken!

Laad meer Helmond

Geef een reactie

Bekijk ook

Gezocht – OPGELOST – Pinfraude met SumUp Nieuwveld Helmond

De identiteit van de verdachte in deze zaak is bekend. Lees verder …