Home Noord-Brabant Eindhoven Aantal misdrijven in Geldrop-Mierlo en Nuenen flink gedaald

Aantal misdrijven in Geldrop-Mierlo en Nuenen flink gedaald

Het aantal misdrijven in Geldrop-Mierlo en Nuenen is het afgelopen jaar flink gedaald ten opzichte van 2011. Zo werd er minder vaak ingebroken in woningen, daalde het aantal auto-inbraken en liep ook het aantal geweldsmisdrijven terug. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2012 van de politieafdeling Geldrop-Mierlo-Nuenen.

Woninginbraken

Vorig jaar werd in beide gemeenten samen 294 keer ingebroken in woningen, tegen 377 keer in 2011: een daling van ruim twintig procent. In Geldrop-Mierlo ging het aantal van 252 naar 183, in Nuenen daalde het van 125 naar 111. Ook in 2012 besteedde de politie weer veel aandacht aan (het bestrijden van) de woninginbraken. Via de media en bewonersbrieven vroeg de politie aan de inwoners van Geldrop-Mierlo en Nuenen om zelf maatregelen te nemen. Veel woninginbraken kunnen namelijk worden voorkomen door goed hang- en sluitwerk en door het naleven van simpele preventiemaatregelen. Dat heeft wel resultaat gehad: 84 woninginbraken bleven gelukkig beperkt tot een poging, waardoor de bewoners wel inbraakschade hadden maar geen inbreker in huis hebben gehad. De kans om slachtoffer van een woninginbraak te worden, ligt in Geldrop-Mierlo op ongeveer 1,1% en in Nuenen op ongeveer 1,2%.

Inbraken en diefstallen

Naast het aantal woninginbraken daalde ook het aantal aangiften van bedrijfsinbraken: van 126 naar 106 (Geldrop-Mierlo van 74 naar 68 en Nuenen van 48 naar 38). Ook werd er minder ingebroken in auto’s: van 326 naar 263 (Geldrop-Mierlo van 196 naar 160 en Nuenen van 130 naar 103). Het aantal (brom)fietsdiefstallen nam eveneens af: van 403 naar 381 (Geldrop-Mierlo daalde van 293 naar 270 en Nuenen steeg van 110 naar 111). Het aantal auto-diefstallen nam licht toe: van 56 naar 62 (Geldrop-Mierlo van 40 naar 42 en Nuenen van 16 naar 20). Er waren wel weer minder gevallen van winkeldiefstal: van 71 naar 53 (Geldrop-Mierlo van 48 naar 39 en Nuenen van 23 naar 15).

Jeugd

In 2012 verwees de politieafdeling GMN meer jongeren door naar Halt Oost-Brabant dan het jaar ervoor: 94 tegenover 79. Daarmee behaalde de afdeling het hoogste aantal doorverwijzingen van alle politieafdelingen binnen de (voormalige) regio Brabant Zuid-Oost. Ook het aantal jeugdigen dat in het Jeugd Preventie Project (JPP) terechtkwam, ging omhoog: van 48 naar 62. Eén van de belangrijkste thema’s van de afdeling is (de aanpak van) jeugd. Dat doet de politie in Geldrop-Mierlo en Nuenen niet alleen; er wordt veel samengewerkt met de twee gemeenten, Halt, JPP en jeugd- en jongerenwerk. Het aantal overlastincidenten dat werd veroorzaakt door jeugd, nam verder af: van 241 naar 221 (Geldrop-Mierlo daalde van 143 naar 122 en Nuenen steeg van 98 naar 99). Er kwamen ook minder aangiften van vernielingen binnen: 356 tegenover 532 (Geldrop-Mierlo van 353 naar 260 en Nuenen van 179 naar 96).

(Huiselijk) geweld

Geweld heeft veel impact op de slachtoffers en hun omgeving, zeker als het gaat om huiselijk geweld. Bij de afdeling GMN kwamen daarvan in 2012 in totaal evenveel aangiften binnen als het jaar ervoor: 54 (Geldrop-Mierlo steeg van 30 naar 44, Nuenen daalde van 24 naar 10). Het aantal huisverboden dat werd opgelegd lag in Geldrop-Mierlo op 14 en in Nuenen op 2. Het aantal aangiften van mishandeling nam af: van 108 naar 88 (Geldrop-Mierlo van 75 naar 67 en Nuenen van 33 naar 21). Ook het aantal gevallen van openlijk geweld daalde: van 17 naar 6 (Geldrop-Mierlo van 10 naar 2 en Nuenen van 7 naar 4). Daartegenover stonden wel iets meer aangiften van bedreiging: 66 tegenover 64 (Geldrop-Mierlo steeg van 43 naar 48 en Nuenen daalde van 21 naar 18).

Overvallen en hennepkwekerijen

Het aantal overvallen in de gemeenten Geldrop-Mierlo en Nuenen lag in 2012 wat lager dan het jaar ervoor: 7 tegenover 9 (Geldrop-Mierlo van 4 naar 3 en Nuenen van 5 naar 4). Er waren wel meer gevallen van straatroof: 15 tegenover 7 (Geldrop-Mierlo steeg van 4 naar 14 en Nuenen daalde van 3 naar 1). De politie rolde ongeveer evenveel hennepkwekerijen op: 20 in 212 tegenover 21 het jaar ervoor (Geldrop-Mierlo van 17 naar 10 en Nuenen van 4 naar 10). Meldingen van burgers over hennepkwekerijen zijn heel erg belangrijk. De politie reageert daar meteen op en onderzoekt alle tips die binnenkomen. Overigens kunnen burgers hierover ook anoniem informatie doorgeven via de tiplijn 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem.

Samenwerking belangrijk

Afdelingschef Joeri van Hout van de politie in Geldrop-Mierlo-Nuenen is tevreden over de resultaten over 2012: “In vrijwel alle categorieën is een verbetering te zien ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is mede te danken aan de goede samenwerking met onze partners, zoals de gemeenten, JPP, Halt, jeugd- en jongerenwerk, het Openbaar Ministerie, woningbouwverenigingen en scholen. Maar ook de politiemedewerkers in deze afdeling hebben het afgelopen jaar hard gewerkt. Vaak gebeurt dat achter de schermen, want de collega’s komen bijvoorbeeld ook in actie bij zaken als reanimaties en hulpverlening. Hoewel de meeste burgers dat niet weten, wordt daar wel heel veel tijd en energie ingestoken”, aldus de afdelingschef.

Hulp burgers nodig

“Daarnaast kunnen we het ook niet zonder de hulp van de inwoners van de twee gemeenten. Het is heel belangrijk dat burgers alert blijven reageren op verdachte situaties en ons informatie blijven geven, eventueel via Meld Misdaad Anoniem. Denk daarbij aan zaken als woninginbraken, vernielingen, diefstallen en hennepkwekerijen. Samen met de inwoners van Geldrop-Mierlo en Nuenen én met onze partners willen we ernaar streven om in 2013 minimaal dezelfde resultaten te behalen als het afgelopen jaar”, aldus Joeri van Hout.

Laad meer Eindhoven

Geef een reactie

Bekijk ook

Eindhoven – Twee verdachten overval Kruidvat opgepakt

Op woensdag 13 november 2019 hebben we twee verdachten (17 en 15 jaar) uit Eindhoven aange…