Home Noord-Brabant Breda Voorstel voor nieuwe spoorverbinding met België

Voorstel voor nieuwe spoorverbinding met België

Spoorverbinding met België   De provincie dringt bij het ministerie van I&M en de NS aan op een goede oplossing voor de internationale spoorverbinding tussen Noord-Brabant en Vlaanderen. De provincie heeft een voorstel uitgewerkt om een extra intercityverbinding in te zetten tussen Eindhoven – Breda – Antwerpen – Brussel. Deze nieuwe spoorverbinding – de zogenaamde ‘Brussel-Brainport-express’ – moet een aanvulling zijn op de huidige internationale spoorverbindingen met de Thalys en de Beneluxtrein. Het Brabantse voorstel is vandaag voorgelegd aan het ministerie van I&M en de NS als alternatief om de problemen met de Fyra op te lossen. 

Fyra-alternatief
Na het uitvallen van de Fyra werd de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel opnieuw ingezet. Voorlopig kunnen Brabantse treinreizigers vanuit Roosendaal met de trein naar België. Gedeputeerde Van Heugten: “Voor nu is de herintroductie van de Beneluxtrein prima. Maar voor de lange termijn is dat echt onvoldoende. Reizigers moeten ook in vanuit Breda en Eindhoven gebruik kunnen maken van een snelle verbinding naar België. Samen met onze Belgische partners hebben we gezocht naar die snelle spoorverbinding en die zien wij in deze ‘Brussel-Brainport-express’.”

Extra alternatief
Het Vlaams- Brabantse initiatief bestaat uit een rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Brussel die 8 keer per dag per richting over het hogesnelheidstracé tussen Breda en Antwerpen gaat rijden. Van Heugten: “Een topregio op het gebied van kennis en innovatie als Zuidoost-Brabant verdient een rechtstreekse spoorverbinding met Vlaanderen. En op deze manier verleiden we mensen ook om de auto te laten staan om zo de file op de drukke E34 en E19 te vermijden. Daar hebben onze Zuiderburen ook wel oren naar. En Roosendaal blijft ondertussen een vast station voor de Beneluxtrein tussen Den Haag en Brussel.”

Eerste stap
De provincie Noord-Brabant heeft het plan voor de ‘Brussel-Brainport-express’ vandaag voorgelegd aan het ministerie van I&M en de NS. Van Heugten: “Staatssecretaris Mansveld onderzoekt op dit moment welke alternatieven er zijn om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra op te lossen. Een aanvullende intercityverbinding tussen Eindhoven – Breda – Antwerpen – Brussel kan naar mijn mening niet ontbreken in dat pakket van alternatieven.”

Laad meer Breda

Geef een reactie

Bekijk ook

Gezocht – OPGELOST – Pinfraude met SumUp Nieuwveld Helmond

De identiteit van de verdachte in deze zaak is bekend. Lees verder …