Home Noord-Brabant Helmond Mestintermediair aangehouden in internationaal onderzoek naar mestfraude

Mestintermediair aangehouden in internationaal onderzoek naar mestfraude

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft woensdag een Nederlandse mesthandelaar aangehouden in een grootschalig onderzoek naar fraude met mest. De 42-jarige man uit het Brabantse Lierop wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. In dit strafrechtelijke onderzoek werden in september 2012 doorzoekingen verricht in de provincie Noord-Brabant, Zwitserland, Duitsland, België en Polen.

Het onderzoek richt zich op het structureel verhullen van nationale en internationale meststromen door een bedrijf dat handelt in dierlijke mest. Door het gebruik van diverse BV’s in verschillende landen is geprobeerd om grote hoeveelheden mest te verhullen. Het vermoeden is dat hier miljoenen euro’s aan verdiend is. Naast de vandaag aangehouden mesthandelaar zijn er nog drie verdachten in dit onderzoek.

In de Meststoffenwet staat hoeveel mest per hectare grond mag worden toegediend omdat anders grote hoeveelheden fosfaat en nitraat in de bodem en het grondwater komen. Met het niet naleven van deze regels zijn grote winsten te behalen. Dit leidt ertoe dat fraudeurs een concurrentievoordeel kunnen halen ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden.

Er loopt een strafrechtelijk financieel onderzoek. Het vermogen dat verdachten mogelijk hebben verdiend door zich niet aan de regels te houden wordt afgepakt. In september 2012 zijn auto’s, quads, motoren en een tractor in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op onroerend goed van verdachten.

Laad meer Helmond

Geef een reactie

Bekijk ook

Gezocht – OPGELOST – Pinfraude met SumUp Nieuwveld Helmond

De identiteit van de verdachte in deze zaak is bekend. Lees verder …