Home Nederland Minister Kaag naar Buenos Aires voor top over wereldhandel

Minister Kaag naar Buenos Aires voor top over wereldhandel

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal tot en met donderdag Nederland vertegenwoordigen op de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie WTO in Buenos Aires. Deze tweejaarlijkse bijeenkomst van 164 landen staat ditmaal onder de schaduw van een groeiend economisch protectionisme.

De boodschap van de minister in de Argentijnse hoofdstad is dat protectionisme niet het goede antwoord is om banen en bedrijven te beschermen en de economie te versterken. ‘Goede, gebalanceerde handelsakkoorden zijn dat wél. Want juist meer handel en investeringen -met oog voor goede arbeids- en milieuomstandigheden, voedselkwaliteit en andere belangrijke standaarden- zal leiden tot meer welvaart voor iedereen. Zowel bij ons als in ontwikkelingslanden’, aldus Kaag. Een ander belangrijk punt dat ze zal benoemen is ‘een gelijk speelveld’ voor ondernemingen. Zodat er sprake is van eerlijke concurrentie tussen bedrijven.

Tijdens de conferentie zal de minister ook enkele sessies bijwonen die in het teken staan van gendergelijkheid, zoals het SheTrades Forum. In veel landen en bedrijven is het voor vrouwen nog steeds moeilijk of onmogelijk om volwaardig deel te nemen aan het economisch leven en op leidinggevende posities te komen. Kaag: ‘Die ongelijkheid staat allereerst hun eigen kansen in de weg. Maar daarmee wordt ook de gehele samenleving benadeeld. Want de economie kan alleen optimaal groeien als de kwaliteiten van iedereen worden benut.’ Verder zal de minister deelnemen aan het UNCTAD panel waarop wordt gediscussieerd over hoe de wereldhandel kan bijdragen aan mensenrechten en de duurzame ontwikkelingsdoelen SDGs. Zoals: geen extreme armoede meer in de wereld in 2030, een einde aan honger, gelijke behandeling van man en vrouw.

Minister Kaag zal verder enkele werkbezoeken brengen aan vestigingen van Nederlandse bedrijven in Argentinië. Zo gaat ze naar een productie locatie van Philips Lighting in Buenos Aires waar led lampen worden gemaakt voor de Zuid-Amerikaanse markt. Een volgende bestemming is de fabriek van Farm Frites dat momenteel investeert in uitbreiding van productielijnen (die eveneens uit Nederland komen). Tenslotte stapt ze aan boord van een door IHC opgeleverd baggerschip. Daar woont ze de ondertekening bij van een samenwerkingsovereenkomst van de Sliedrechtse scheepsbouwer met Argentijnse baggerfirma’s voor de verdere inzet van schepen bij verwachte baggerwerkzaamheden.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Blokhuis kondigt grootschalige extra vaccinatie aan: Ruim half miljoen kinderen krijgen oproep

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen …