Home Nederland Productie industrie bijna 4 procent hoger in augustus

Productie industrie bijna 4 procent hoger in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

Productie transportmiddelenindustrie groeit het sterkst

De productie van de transportmiddelenindustrie was in augustus ruim 21 procent hoger dan in augustus 2016. Ook de productie van de machine-, elektrische-apparaten-, de rubber- en kunststof- en de chemische industrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie. Daarentegen produceerde de farmaceutische industrie minder dan in augustus 2016.

Trend productie industrie positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2017 steeg de productie met 0,4 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Producentenvertrouwen op hoogste niveau in 9,5 jaar

Na dalingen in juli en augustus steeg het producentenvertrouwen in september weer. Door deze stijging lag het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten nam weliswaar iets af in september, maar ligt nog ver boven het langjarig gemiddelde. In juli en augustus bereikte het vertrouwen recordhoogtes. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 5,3 procent hoger dan een jaar eerder.

 

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

62 Kilo cocaïne tussen bananen en coquilles aangetroffen

Tijdens een controle in de Rotterdamse haven is door de Douane op dinsdag 18 september een…