Home Nederland Nederlandse pedoseksueel opnieuw vast in Cambodja

Nederlandse pedoseksueel opnieuw vast in Cambodja

siem_reap_26radon_politie_p1020842Een 42-jarige pedoseksueel uit Nederland zit sinds 30 juli opnieuw vast in Cambodja op verdenking van het misbruiken van minderjarige kinderen. De geboren Leidenaar is door de Cambodjaanse autoriteiten aangehouden in zijn woning in de Cambodjaanse stad Siem Reap. Aanleiding daarvoor is de start van een onderzoek door de Cambodjaanse politie in samenwerking met de Nederlandse, waarin een nieuwe verdenking van seksueel misbruik van een kind is gerezen.

Doorzoeking
De Nederlandse politie was op 30 juli aanwezig bij de doorzoeking van de woning, in het kader van de uitvoering van een rechtshulpverzoek aan Cambodja. Op 1 augustus is de verdachte voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Cambodja en in hechtenis genomen.

Kinderverhoorstudio’s
Tijdens de aanhouding op 30 juli jl. bevonden zich enkele (soms zeer) jonge kinderen rond de woning van de verdachte. Zij zijn met hun ouders meegenomen naar het politiebureau in Siem Reap voor verhoren. In het politiebureau zijn enkele ruimtes geschikt gemaakt om zowel kinderen als volwassenen, zoveel mogelijk volgens de in Nederland geldende standaard, te kunnen verhoren.

Twee onderzoeken

In Cambodja loopt thans een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar de man. In 2012 sprak de Cambodjaanse rechtbank hem in een eerder onderzoek vrij van misbruik van verschillende kinderen in het door verdachte zelf opgezette weeshuis. Vier van de vijf vermoedelijke slachtoffertjes trokken hun eerdere verklaring in.

In Nederland loopt een zaak waarin het misbruik van twee kinderen, tussen eind 2009 en eind 2013, centraal staat. Het gaat om twee minderjarige Cambodjaanse jongetjes namens wie een Nederlandse advocaat half december 2014 aangifte deed. De verhoren van nu zijn daarop een belangrijke aanvulling, aldus het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Nederland.

Zeilschool
De man gaf in het verleden in het westen van Nederland zeillessen aan kinderen, maar werd door de rechter in 2004 gedwongen hiermee te stoppen. Hij kreeg een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd met verplichte behandeling voor langdurig misbruik van een toen 12-jarige Nederlandse jongen. In 2005 schond de Leidenaar zijn proeftijd door toch zeilles te geven aan kinderen. Hiervoor moest hij een half jaar gevangenisstraf uitzitten.

Weeshuis
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besloot de man in 2005 op camera te confronteren, toen die na uitvoering van zijn straf opnieuw als zeilleraar voor kinderen aan de slag ging.

Het werd de toen dertiger te heet onder de voeten. Hij dook onder en reisde kort daarna naar Cambodja. Daar zette de Zuid-Hollander een weeshuis voor kinderen op.

Laad meer Nederland
Reageren niet mogelijk

Bekijk ook

Analize na ‘de Graafschap-SC Cambuur’, wi-j komt (altied) weer terug

Eindelijk…., afgelopen vrijdagavond was het weer zover; de eerste competitiewedstrij…